Младите иранки измислиха ново оръжие - с дамски превръзки срещу режима на аятоласите в Иран

OFFNews 26 ноември 2022 в 21:46 5563 3

Махса Амини

Снимка Getty Images

Името на Махса Амини се превърна в символ на иранския стремеж към свобода и демокрация.

Иранските жени и мъже не се отказват от протестите и борбата си за свобода и правата на жените, дори след като полицията стреля "на месо" срещу хората в метрото в Техеран. Нито след заплахите за присъди, в това число и смъртни, за всички арестувани във вълненията. Протестиращите намериха ново оръжие за лишаване на властите от възможността да шпионират гражданите на страната и наблюденията с камери, които служат за следене на това как се спазват ограниченията в облеклото на иранките, разказва Middle East Eye.

В Туитър се появиха снимки и видеозаписи, на които се виждат камери за сигурност и мониторинг, разположени на публични места, по станциите и вагоните на метрото и закрити със залепени върху тях дамски превръзки. На някои от хигиенните средства са записани имената на ирански политически дисиденти, арестувани или убити по време на вълната от протести в целия Иран.

Участващите в бунтовете в столицата и градовете в провинцията, които избухнаха преди два месеца в резултат на убийството на Махса Амини, се противопоставят на контрола и постоянното следене на жените. Искат да бъде отменен законът, принуждаващ иранките да носят хиджаб, и да бъдат извършени промени във функционирането на т. нар. нравствена полиция.

Лепенето на дамски превръзки върху камерите е изразителен символ на женската еманципация. В Иран темата за женския цикъл продължава да е табу, забранено е говоренето за менструация на публични места. По тази причина младите иранки с акаунти в Туитър разказват там за новата си акция.

„Хората закриват камерите за мониторинг в иранския обществен транспорт с дамски превръзки. Има ли по-добра декларация на тема пол, контрол и следене? В продължение на месеци криех своя цикъл от всички, защото в Иран разговорите за това са табу. Какво да говорим за купуване на дамски превръзки? Задължени сме да ги слагаме в черни найлонови торби. Сърцето ми се радва, когато жените ги използват сега за закриване на камерите за сигурност на режима“, пише в Туитър млада иранка.

Миналата сряда иранска правозащитна организация със седалище в Осло съобщи, че от началото на протестите силите за сигурност са убили най-малко 342 души. В това число 43 деца и 26 жени. Същия ден се появи запис, на който се вижда как полицията стреля по множество на перона в метрото. На кадрите се виждат хора, които бягат към изходите и си помагат взаимно.

В други видеоклипове иранки и иранци протестират, стоейки по дължината на перона. Жените палят покривалата на главите си и скандират лозунги като „Нямате морал! Аз съм свободна жена!“ и „Смърт на диктатора!“. На някои записи се забелязват служители на службите за безопасност, които потушават брутално протестите. Полицията бие мъже и жени по перона и във вагоните на метрото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

3

редовно четящ

27.11 2022 в 16:30

Браво на иранците! Не са страхливи охлюви като руските мъжки пу@ки! Вместо да бягат, можеха да гътнат дисега жужака. Ама те не са против войната, те искат само да не ги могилизират. Иранците са много над руzнаците в цивилизационно отношение. И само на продухан руzки самовар може да му хрумне идеята за използвани превръзки.

345

1

Джендо Джедев

26.11 2022 в 22:59

Иранските жени имат по-големи топки от руските мъже. :D