Международна реакция на изборите в Украйна

OFFNews 26 май 2014 в 14:21 9235 3

Барак Обама

В Украйна в неделя се проведоха президентските избори, на които се възлагат очакванията да закрепят положението в страната. 

Според първоначалните данни новият президент на Украйна е милиардерът Петро Порошенко. 

Новината за неговото избиране и за протичането на изборите беше прието положително от международната общност. 

САЩ

Американскиятпрезидент Барак Обама обяви, че е удовлетворен от протичането на президентските избори в Украйна. 

Усещането за стабилност, което могат да донесат резултатите от изборите е едно много позитивно развитие на събитията, посочи Обама.

Чрез президентските избор украинците са успели да постигнат това гласът им да бъде чут, допълни той.

САЩ са настроени да работят със следващия президент на Украйна и с демократично избрания парламент. Ние продължаваме да подкрепяме суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подчерта Барак Обама.

По думите му изборите са още една важна стъпка напред в усилията на украинското правителство да обедини страната, да си съдейства с всички свои съграждани и да гарантира, че ще бъдат чути и желанията им ще бъдат удовлетворени.

През последните месеци украинците неведнъж демонстрираха своето желание да избират собствени лидери без намесата и да живеят в демократична държава, в която ще могат да определят своето бъдеще без насилие и заплаха, коментира Обама.

Европейският съюз

Европейският съюз обяви, че ще направи официално изявление по повод президентските избори в Украйна, веднага след като стане ясна оценката на мисията на наблюдателите от Бюрото на демократичните инициативи и правата на човека на ОССЕ.

Очаква се съвместно изявление да направят председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Великобритания

Великобритания е готова да си сътрудничи с новия президент на Украйна, се казва в изявление на британския външен министър Уилям Хейг.

Украинците изпратиха решителен сигнал за подкрепа на реформите и на новото бъдеще на своята страна, посочи Хейг.

Ние ще работим заедно с новия президент над амбициозна програма за реформи, които съответстват с желанията на украинския народ, допълни той.

Поздравявам украинците с това, че демонстрираха решимост и гласуваха на изборите. Високата избирателна активност потвърди решимостта на украинския народ да определя собствената си съдба без чужда намеса, коментира министърът, като повтори, че Великобритания подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Япония

Япония обяви, че оценява положително президентските избори в Украйна и е готова да подкрепи новата украинска власт.

Изборите в Украйна, с изключение на източните райони, преминаха като цяло в мирна обстановка. Ние сме готови да подкрепим новата власт в стъпките й за политически и икономически реформи в страната, подчерта външният министър на Япония Йошихиде Суга.

Китай

Китай уважава избора на украинския народ. Надяваме се, че страните ще продължат да поддържат диалога и да продължат да се борят с кризата в страната с политически методи за стабилизация на ситуацията, посочи говорителят на външното министерство на Китай Цин Ган.

Ние ценим нашите отношения с Украйна и ще полагаме усилия, за да ги закрепим, допълни Цин Ган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!