Първи резултати от Украйна: "Шоколадовият крал" печели с пълно мнозинство

OFFNews 25 май 2014 в 20:12 6834 5

Снимка РИА Новости

Петро Порошенко

Петро Порошенко печели президентските избори в Украйна с пълно мнозинство. Това показват резултатите от вота според социолозите.

На второ място се нарежда Юлия Тимошенко.

По данните на националния екзит пол към 18 часа пък Порошенко е получил 55,9% от гласовете, а за Тимошенко са гласували 12,9% от избирателите.

На трето място излиза кандидатът на Радикалната партия Олег Ляшко с 8% от гласовете.

Следват бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко с 6,3% от гласовете и Сергей Тигипко с 4,7% от гласовете.

Според телевизионния екзит пол Петро Порошенко е получил 57,31% от гласовете, а Юлия Тимошенко – 12,39%.

Според социолозите от „Савик Шустер студио“ Петро Порошенко е получил 56,4% от гласовете, Юлия Тимошенко – 12,9%, а Олег Тигипко - 9%.

Избирателната активност според Централната избирателна комисия в Украйна е 60,3%.

Порошенко беше сочен за победител на президентските избори и от социолозите преди вота, като те също бяха категорични, че ще спечели изборите с пълно мнозинство.

Петро Порошенко е бизнесмен, популярен в Украйна като „шоколадовия крал“ заради притежаваните от него предприятия за производство на сладкиши, обединени в група „Рошен“.

48-годишният Порошенко заема 7-мо място в класацията на Forbes за украинските богаташи от март 2014 г. със състояние от 1,3 млрд. долара.

Петро Порошенко е депутат между 1998 и 2005 г., както и между 2006 и 2007 г. За кратко е секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Между 2009 и 2010 година Порошенко е министър на външните работи , а от март до ноември 2012 г. е министър на икономическото развитие и търговията. Освен това между 2007 и 2012 г. милиардерът е председател на Съвета на Националната банка на Украйна.

Порошенко е близък приятел на бившия украински президент Виктор Юшченко, който е кръстник на дъщерята на „шоколадовия крал“.

Петро Порошенко подкрепи протестиращите от Евромайдана. В много медии той дори беше определян като спонсор на протеста. По този повод Порошенко посочи, че спонсорира демонстрантите с храна, вода и дърва.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Историите на Иво Иванов