Кремъл отрича Русия да се готви за война с Украйна

OFFNews 11 април 2021 в 18:50 2231 0

Снимка Архив

Русия не се готви за война с Украйна и не представлява заплаха за никого, заяви в телевизионно интервю говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БНР.

В същото време той подчерта, че Москва не може да остане безучастна към съдбата на рускоезичното население в Донбас.

В ефира на предаването „Москва, Кремъл, Путин“ по телевизия „Русия 1“ Дмитрий Песков коментира предизвикалото безпокойство на Запад струпване на руски войски по границата с Украйна.

„Граничим със страна, където всеки момент може да се възобнови гражданската война. Не изключваме ръководството на тази страна отново да сметне, че е възможно решаването на вътрешните проблеми със силови методи. Опасно ли е това за нас? Разбира се. Трябва ли да предприемем мерки за гарантирането на нашата сигурност? Трябва. Това и правим“.

Песков каза, че Русия никога не е била страна в конфликта в Донбас, въпреки участието на части от редовната руска армия в конфликта. 

„Русия не е страна в конфликта, а полага всички възможни усилия да помогне за решаването му. Участниците в нормандската четворка, с изключение на Украйна, като цяло разбират това“, каза той. 

Песков съобщи, че се подготвя нова среща на лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна, но подчерта, че Москва очаква преди това Киев да изпълни поне частично постигнатите по-рано договорености.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови