Кметицата на Барселона прекъсна връзките на града с Тел Авив и заклейми Израел

OFFNews 10 февруари 2023 в 16:38 5318 1

Ада Колау

Снимка Getty Images

Ада Колау

Кметицата на Барселона прекъсна връзките на града с Тел Авив и заклейми Израел, обвинявайки държавата в „престъплението апартейд срещу палестинския народ“. Израел отхвърли обвиненията като антисемитски, делегитимиращи. Министерството на външните работи на страната нарече решението на Ада Колау от сряда „неудачно“.

С него се прекъсва 25-годишното споразумение за побратимяване между вторите по големина испански и израелски града.

Колау е изпратила писмо до израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, в което посочва, че стъпката е в отговор на кампания на десетки местни групи и хиляди активисти. Сред аргументите в полза на решението тя посочи окупацията на Западния бряг, анексирането на Източен Йерусалим, изграждането на израелски селища върху земи, за които палестинците претендират да са част от тяхна бъдеща държава.

"Като кмет на Барселона, средиземноморски град и защитник на правата на човека, не мога да бъда безразлична към системното нарушаване на основните права на палестинското население - пише тя. - Би било сериозна грешка да прилагаме политика на двойни стандарти и да си затваряме очите за нарушение, което в продължение на десетилетия е широко проверявано и документирано от международните организации."

Палестинците се стремят към Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа - области, завзети от Израел през 1967 г. - за бъдеща независима държава.

Израел твърди, че собствените му арабски граждани, които съставляват около 20% от населението, се ползват с равни права, включително право на глас, и са достигнали до висшите етажи на бизнеса, развлекателната индустрия и правото. Тя смята Западния бряг за спорна територия, чийто статут трябва да бъде решен чрез преговори, и заявява, че се е изтеглила от ивицата Газа през 2005 г., две години преди Хамас да поеме контрола.

Освен че нарече решението „неудачно“, външното министерство на Израел обяви, че то противоречи на желанието на по-голямата част от населението на града.

"Решението оказва подкрепа на екстремистите, терористичните организации и антисемитизма. Приятелството между Израел и Барселона е дългогодишно и се основава на обща култура и ценности. Дори това злополучно решение няма да навреди на това приятелство", уверява министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

205

1

REXX

20.03 2023 в 21:18

Мда, има нещо много гнило в Каталуня. Щом са избрали тая заблудена крава за кмет. А аз преди това си мислех че по-голям шнорхел от Пучдемон няма. Явно че ботоксовия цака здраво.
 
X

Да помогнем на украинските деца!