Русия отложи с 6 дни предплащането на газа за Украйна

OFFNews 02 юни 2014 в 12:08 2967 3

Русия отложи с 6 дни предплащането на газа за Украйна

Руската компания „Газпром“ реши да отложи с 6 дни въвеждането на предплащане за газа за Украйна, след като Киев изплати първия транш от дълга си към Русия, съобщи РИА Новости.

Така режимът за предплащане ще влезе в сила на 9 юни и ще зависи от изплащането на целия дълг за руски газ, доставен до началото на април, в размер на 2,2 млрд. долара, обясни директорът на „Газпром“ Алексей Милер.

Украйна изплати първия транш за погасяване на дълга си, като в компанията постъпиха 786 млн. долара. Въвеждането на режима на предплащане на газа ще зависи от изплащането на целия дълг за доставения газ до 1 април и от изплащането на доставения газ за април и май, което трябва да стане до 9 юни, посочи Милер.

До края на април Киев дължи на Русия 3,5 млрд. долара за газ, а до 7 юни дългът може да стигне до 5,2 млрд. долара.

Заради това беше взето и решението за въвеждане на режим на предплащане, като договорката гласеше, че ако до 3 юни не бъде преведена сума за доставка на газ, ще бъдат доставени количества, необходими само за транзита за Западна Европа.

Продължават и преговорите по газовия проблем. Поредната среща между Русия, Украйна и ЕС на ниво министри ще се състои в понеделник в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!