Киев: Ще платим на Русия за газа, когато върне по-ниските цени

OFFNews 27 май 2014 в 12:18 6658 5

Украйна няма да плати на Русия за газа, докато не върне предишните цени. Това заяви украинският финансов министър Александър Шлапак.

Искаме връщане на предишната цена от 268,5 долара за 1000 кубични метра. Готови сме да заплатим всичко, след като Москва потвърди цената на газа. Но предложението да платим всички дългове и след това да започнем преговори не ни устройва, категоричен е Шлапак.

Ние вече разполагаме със сума, която трябва да ни стигне, за да се изплати дълга, но за момента няма яснота каква ще бъде цената на газа. Затова не е ясно и точно каква сума ще ни бъде необходима за целта, уточни министърът.

По думите му ако необходимите документи не бъдат подписани, Украйна ще заведе иск в Стокхолмския арбитражен съд срещу „Газпром“ още в четвъртък.

Директорът на „Газпром“ Алексей Милер обяви по-рано, че Русия е готова да намали цената на газа, но точната сума ще бъде обсъдена, едва след като Киев заплати дълга си.

Към момента Украйна дължи над 3,5 млрд. долара за руски газ. Това стана причина „Газпром“ да обяви, че от юни ще въведе авансово плащане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови