"Измислихме "Южен поток", за да помогнем на България, а тя не го иска" (обновена)

Борисов му отговори от Брюксел

OFFNews 17 декември 2015 в 14:37 22779 56

Снимка gazeta.ru

Измислихме "Южен поток", за да помогнем на България, а тя не го иска. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на ежегодната си "голяма пресконференция", в която отговаря на въпроси на руски журналисти. 

Искахме да построим газопровода, но не ни позволиха, подчерта той. 

Учудва ме „беззъбата“ позиция на българското правителство по проекта, която противоречи на интересите на страната - строителство за 3 млрд. евро плюс 400 млн. евро всяка година приходи от транзит. Измислихме този проект, за да помогнем на България, а те не го искат, коментира Путин.

По повод "Турски поток" Путин обяви, че решението дали ще се строи, или не не зависи само от Москва. Искаме писмена гаранция от Европейската комисия, че всички възможни маршрути, включително този, ще бъдат приоритетни и ще се реализират. Ако Анкара донесе такава хартийка, ще продължим, но засега не го виждаме, подчерта той.

Проектът "Южен поток" беше спрян преди малко повече от година, а спирането му беше обявено от руския президент след среща с турския му колега Реджеп Ердоган. Тогава беше обявено още, че се подготвя изграждането на "Турски поток", като газопроводът трябва да стигне до границата между Турция и Гърция, откъдето страни от ЕС да могат да си купуват газ. 

Преговорите между Русия и Турция опряха на камък още през лятото, тъй като двете страни не успяха да се споразумеят за цената на руския газ. 

Преговорите обаче бяха прекратени, след като турските ВВС свалиха руския изтребител. 

По повод изявлението на руския президент за "Южен поток" и България премиерът Борисов посочи от Брюксел, че Владимир Путин е наясно: спирането на проекта е било не заради това, че нашата страна е била срещу Русия, а защото изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!