България и ЕС торпилираха "Южен поток"

OFFNews 13 ноември 2015 в 18:48 3824 6

„Известно е, че ЕС и България торпилираха реализацията на "Южен поток" и не ни позволиха да реализираме този проект. Макар че той напълно отговаряше на интересите на България и цяла Южна Европа“. 

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за Интерфакс и Анадолската агенция.

Той увери, че „Турски поток“ не е загубил динамика.

Толкова мащабен проект не може да бъде осъществен и съгласуван за един час. В проекта има „прекалено много юридически, технико-икономически, технологични и организационни въпроси, включително броят на отсечките на газопровода с оглед на реалните потребности. Всичко това предстои да бъде решено съвместно от руските и турски преговарящи, подчерта Путин.

Колкото по-качествено решим тези въпроси, толкова по-бързо и с по-малко рискове и разходи ще осигурим непрекъснатата доставка на руски газ директно до турските потребители. Най-важното е, че този проект напълно отговаря на интересите на Русия и Турция. В това ние сме напълно съгласни с моя турски колега Реджеп Тайип Ердоган“, коментира руският президент.

Той посочи, че през юли Русия вече е предала на Турция  своите съображения по двустранното споразумение, която ще позволи изграждането на "Турски поток", като допълни, че се надява новото турско правителство в кратки срокове да анализира всички аспекти на споразумението.

"Турски поток" ще позволи на руския природен газ да преминава турско-гръцката граница, фактически – границата със ЕС. Тук ще могат да купуват руски газ европейските потребители. А страните, които се отказаха от участие в строителството на новия енергиен маршрут, ще пресмятат изгубените ползи“, каза още Путин.

Преди два месеца Русия и Турция замразиха преговорите за строежа на „Турски поток“, след като двете страни не успяха да се споразумеят за условията на проекта.

Строителството трябваше да започне през юни. Още тогава обаче руски медии загатнаха, че има разногласия при договарянето на цените за доставка на газ.

„Турски поток“ трябваше по план да стигне до Турция и до границата с Гърция, откъдето страните от ЕС да могат да си купуват газ. В началото на септември обаче „Газпром" обяви, че строежът ще започне първоначално само до Турция, като посочиха, че до границата с Гърция ще се строи след постигане на споразумение с ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!