Изборите в САЩ: какво знаем до този час

Невада се оказа неочаквано "бойно поле" за вота

Мая Младенова 05 ноември 2020 в 14:57 8000 0

Снимка Pixabay

И към този час изборният резултат в САЩ остава неясен и няма отговор кой ще е 46-ият президент. В ранните часове на днешния ден световните медии докладват за стопяване на резултата на Тръмп в полза на демократа Джо Байдън. Повече резултати в някои от спорните щати се очакват по-късно през деня. Твърде вероятно е обаче и днес да не узнаем победителя в изборите.

  • Сигурните електорални гласове към момента са 243 (Байдън) на 214 (Тръмп). Преброени са гласовете в 43 от 50 щата. За победа са нужни минимум 270 електорални гласа от общо 538.
  • Финални резултати към този час не са обявили щатите: Невада, Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания, Джорджия, Северна Каролина, Аризона.
  • Много медии обявиха, че Байдън побеждата в Уисконсин и Мичиган. Разликата в гласовете между него и Тръмп в двата щата обаче е под 2% - колкото са непреброените бютетини. Затова този извод не може да се направи категорично.
  • Байдън стопява преднината на Тръмп в Джорджия и Аризона. Тръмп пък го настига в Пенсилвания.

Щатите, които ще решат изборите:

Аризона: носи 11 електорални гласа

Байдън води на Тръмп с 50,5% на 48,1%. Предброени са около 86% от гласовете. За да спечели щата, Тръмп трябва да вземе около 2/3 от непреброените. Ключов е окръг Марикопа - най-населеният в щата, там се намира и столицата Финикс. Избирателната комисия там обяви, че ще съобщи актуализирани данни в четвъртък вечерта местно време.

Джорджия: носи 16 електорални гласа

Тръмп води с 49,6% пред Байдън (49,1%). Преброени са около 95% от гласовете.

Много от непреброените са от предградия на Атланта и други гъсто населени райони. За да спечели щата, Джо Байдън трябва да получи около 60 на сто от непреброените. Очаква се преброяването в Джорджия да продължи и в четвъртък.

Невада: 6 електорални гласа

Тук Байдън води на Тръмп с 49,3% на 48,7%. Преброени са 86% от гласовете. Преднината на демократа е под 8000 гласа. Преброени са всички пуснати в деня на изборите бюлетини, остават късно изпратените по пощата, които обичайно са в полза на демократите. Властите в щата съобщиха, че резултатите ще бъдат обявени около обед местно време в четвъртък.

Северна Каролина: 15 електорални гласа

Дотук - 50,1% за Байдън и 48,7% за Тръмп. 95% преброени вотове.

За да излезе победител, Байдън трябва да вземе 2/3 от непреброените бюлетини. В щата се допуска преброяване на все още непристигнали по пощата бюлетини, с пощенско клеймо до деня на вота. Те ще бъдат приемани до 12 ноември.

Пенсилвания: 20 електорални гласа

Тръмп води с 50,7% пред Байдън (48,1%). Преброени са 89% от бюлетините.

Непреброените са основно в окръзи, в които значителна преднина има кандидатът на декомратите, вкл. Филаделфия - най-населеният окръг в щата, и Алегени (включва Питсбърг). Но остават и много непреброени вотове в по-малки окръзи, които клонят към републиканците.

Байдън трябва да спечели 2/3 от оставащите гласове, за да победи в целия щат. Очаква се по-голямата част от бюлетините да бъдат преброени до петък.

Мичиган: 16 електорални гласа

В сряда Джо Байдън бе обявен за победител и това е почти сигурно, но не официално потвърдено. Резултатът е 50,4% (Байдън) на 48% (Тръмп). Преброени са над 98% от гласовете.

Уисконсин: 10 електорални гласа

Байдън бе обявен за победител с 49,4% срещу 48,8% за Тръмп. Разликата между тях е 0,6% при преброени над 98% от бюлетините.

Законът в щата Уисконсин позволява повторно преброяване, когато разликата между двамата опоненти е под 1%, а щабът на Тръмп обяви, че ще поиска такова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки