Какво може да се случи, ако резултатът от изборите в САЩ бъде оспорен?

OFFNews Последна промяна на 04 ноември 2020 в 14:31 4760 0

Въпреки непълните резултати от няколко щати, които биха могли да определят резултата от президентската надпревара в САЩ, президентът Доналд Тръмп вече обяви победа над претендента на демократите Джо Байдън в сряда. В свой туит Тръмп обяви и, че “те се опитват да откраднат изборите” и "няма им позволим".

Тези два негови хода потвърдиха притесненията, които демократите изразяват от седмици, че Тръмп ще се стреми да оспори резултатите от изборите. Това може да даде начало на всякакъв брой правни и политически драми и да се наложи резултатите от изборите да бъдат определени от комбинация от съдилища, политици и Конгреса, пише Ройтерс.

Ето начините за оспорване на изборите и възможните сценарии:

Съдебни искове

Данните за ранното гласуване показват, че демократите гласуват по пощата в много по-голяма степен от републиканците. В щати като Пенсилвания и Уисконсин, където не се броят бюлетини по пощата до деня на изборите, първоначалните резултати изглежда са в полза на Тръмп. Демократите изразиха загриженост, че Тръмп, както направи в сряда, ще обяви победа, преди тези резултати да бъдат напълно изчислени.

Близките изборни резултати могат да доведат до съдебни спорове относно процедурите за гласуване и преброяване на бюлетините в щатите на бойното поле. Делата, заведени в отделни щати, в крайна сметка могат да стигнат до Върховния съд на САЩ. Това се случи на изборите във Флорида през 2000 г., когато републиканецът Джордж Буш надделя над демократа Ал Гор само с 537 гласа във Флорида, след като Върховният съд спря преброяването.

Тръмп назначи Ейми Кони Барет за съдия на Върховния съд само няколко дни преди изборите, създавайки консервативно мнозинство с 6 срещу 3 гласа, което би могло да облагодетелства президента, ако съдът вземе решение за оспорвани избори.

„Искаме законът да се използва по истински начин. Така че ще стигнем до Върховния съд на САЩ. Искаме всички да спрат да гласуват “, заяви Тръмп в сряда, въпреки че изборните закони на различните щати изискват всички гласове да бъдат преброени и в много щати това обикновено отнема дни.

Избирателна колегия

Президентът на САЩ не се избира с мнозинство от вота на народа. Според конституцията кандидатът, който печели мнозинството от 538 избиратели в орган известен като Избирателна колегия (или Избирателен колеж), става следващият президент. Всеки щат излъчва определен брой делегати за колегията, който някога е зависил от населението в него. Този брой не е променян никога и на практика гласовете на избирателите в различните щати имат различна електорална тежест. През 2016 г. Тръмп загуби по абсолютен брой гласове от демократа Хилари Клинтън, но си осигури 304 електорални гласа срещу 227 на Клинтън.

Избирателите от Изборната колегия ще се съберат на 14 декември, за да гласуват. Двете камари на Конгреса ще се срещнат на 6 януари, за да преброят гласовете на колегията и да посочат победителя.

Обикновено губернаторите удостоверяват резултатите в съответните щати и споделят информацията с Конгреса.

Според учени е възможен сценарий, при който губернаторът и законодателната власт ще представят два различни резултата от изборите. Щатските власти на Пенсилвания, Мичиган, Уисконсин и Северна Каролина имат губернатори от демократите и контролирани от републиканците законодателни органи.

Има и исторически прецедент. Контролираният от републиканците законодателен орган на Флорида обмисля да представи свои избиратели в Колегията през 2000 г., преди Върховният съд да прекрати състезанието между Буш и Гор. През 1876 г. Три щата назначават „дуелиращи се избиратели“, което кара Конгреса да приеме Закон за преброяване на изборите през 1887 г.

Съгласно този закон, всяка камара на Конгреса поотделно ще реши кой списък от „дуелиращи се избиратели“ да приеме. Към момента републиканците държат Сената, докато демократите контролират Камарата на представителите, но преброяването на изборите се провежда от новия Конгрес, който ще положи клетва на 3 януари.

Ако двете камари не постигнат съгласие, не е напълно ясно какво би се случило.

Законът казва, че избирателите, одобрени от „изпълнителната власт“ на всеки щат, трябва да надделеят. Законът никога не е бил тестван или тълкуван от съдилищата.

Друга възможност е вицепрезидентът на Тръмп Майк Пенс, в ролята си на президент на Сената, да опита да изхвърли изцяло оспорваните гласове на избирателите, ако двете камари не могат да се споразумеят.

В този случай Законът за избирателната колегия не уточнява дали кандидатът все пак ще се нуждае от 270 гласа, мнозинство от общия брой или би могъл да надделее с мнозинство от останалите електорални гласове - например 260 от общо 518 гласа, ако избирателите на Пенсилвания, примерно, бъдат обезсилени.

„Честно е да се каже, че нито един от тези закони не е бил тестван преди стрес“, каза Бенджамин Гинсбърг, адвокат, който представляваше кампанията на Буш по време на спора от 2000 г.

Партиите биха могли да поискат от Върховния съд да разреши потенциална безизходна ситуация в Конгреса, но не е сигурно, че съдът ще направи това.

Условни избори

Решение на съда, че нито един от кандидатите не е осигурил мнозинство, ще предизвика „условни избори“ съгласно 12-тата поправка на Конституцията. Това означава, че Камарата на представителите избира следващия президент, докато Сенатът избира вицепрезидента.

Всяка щатска делегация в Камарата получава един глас в такъв случай. Към момента републиканците контролират 26 от 50-те щатски делегации, докато демократите имат 22. Една от делегациите е разделена равномерно, а в друга има седем демократи, шест републиканци и либертарианец.

Условни избори се провеждат и в случай на равенство в електоралната комисия 269:269.

Всеки спор за изборите в Конгреса трябва да завърши до 20 януари, когато Конституцията предвижда мандатът на настоящия президент да приключи.

Съгласно Закона за наследството на президента, ако дотогава Конгресът все още не е обявил за победител в президент или вицепрезидент, председателят на Камарата представителите на конгреса ще изпълнява функциите на временно изпълняващ длъжността президент. Настоящята председател е Нанси Пелоси, демократ от Калифорния.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !