"Ислямска държава" взриви библиотеката в Мосул

ОFFNews 23 февруари 2015 в 19:51 7346 6

Снимка AP

Бойци на "Ислямска държава" взривиха централната библиотека на втория по големина град в Ирак - Мосул, съобщи ТАСС.

Това разказа директорът на мосулската библиотека Ханем ат-Таан, като допълни, че взривът е довел до пожар, който обхванал всички помещения на триетажното здание. 

Библиотеката се считаше за една от най-старите в страната. Джихадистите са подпалили огромен огън в двора й, в който са хвърлили ценни книги и ръкописи, част от културното наследство на Ирак. По общи сметки са изгубени над 10 хиляди тома, сред които и множество редки екземпляри на културни, философски и арабски исторически ръкописи.

Очевидци твърдят, че ИД унищожава всички библиотеки на своя територия, като през последните дни са изгорени над 100 000 книги и ръкописи.

Преди няколко дни джихадистите разрушиха до основи и една от най-древните джамии в страната - "Ал Фарук". Тя съществуваше от 7 век с.Хр.

По информация на иракското министерство на туризма и древните паметници за последната година в страната целенасочено са унищожени около 30 религиозни сгради, които са били изключителни културни ценности - древни джамии, мавзолеи, християнски църкви, манастири.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!