Wall Street Journal: Джихадисти минават през България на път за Сирия

Оградата все още е преодолима

OFFNews 23 февруари 2015 в 17:48 4548 3

Снимка Архив

Стотици потенциални бойци преминават през България, в опит да достигнат до Сирия, където да се присъединят към Ислямска държава, съобщава Wall Street Journal.

Тъй като Европейският съюз затяга сигурността, потенциалните джихадисти се насочват към по-уязвимите изходни пунктове. Такова слабо място е българо-турската граница, като оградата все още е преодолима, особено през нощта.

Някои бъдещи бойци поемат с автобуси по криволичещи пътища през няколко държави, докато стигнат до по-слабо охраняваната граница между България и Турция. Други пък прикриват финалната си дестинация, като правят посещения при роднини или пък отиват на популярни туристически места.

WSJ припомня, че през последните месеци на посещение в България дойдоха американският държавен секретар Джон Кери, британският външен министър Филип Хамънд и Жил де Керхов, координатор на ЕС по борба с тероризма.

"Правим каквото и всяка друга държава в ЕС прави, за да увеличи сигурността, но заради увеличеното наблюдение на летището в Истанбул все повече хора идват към България", казва високопоставен източник от българските власти пред WSJ.

Tой допълва, че има хора, които преминават границата с Турция през нощта, което налага удължаване на оградата.

Изданието припомня ареста на Фриц-Жоли Жоашен, който е пътувал с автобус заедно с още двама души, които са продължили пътя си към Турция. Единият от тях, Шейку Дякаби, е прекарал седем години в иракски затвор след ареста му през 2004 г., тъй като се биел срещу американските военни.

След като България екстрадира Жоашен, турските власти арестуваха двамата му спътници и също ги върнаха във Франция. "България пропусна тези хора, а не трябваше. Това не е първият път, когато се случва", казва източник от турското вътрешно министерство.

Българските власти от своя страна обвиняват турските си колеги, че не контролират достатъчно хората, които влизат в България, и така излагат ЕС на опасността от завръщащите се джихадисти.

През юни 27-годишният британец Имра Кауаджа влиза в България през Турция, след като е прекарал шест месеца в Сирия. В България той се среща с брат си и двамата карат през Европа. Кауаджа е включен в британския т.нар. черен списък, след като се снима с отрязана глава в Сирия. В социалните мрежи той инсценира собствената си смърт и е арестуван, когато опитва да се върне във Великобритания. Миналия месец беше осъден на 12 години затвор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!