Интелектуалци порицаха британските медии за антибългарските внушения

Милен Енчев 01 май 2013 в 17:52 3309 5

Британският вестник
Британският вестник "Телеграф"

Отворено писмо на група български и британски интелектуалци срещу антибългарските медийни внушения публикува днес британският в. Телеграф. В писмото си те изразяват обидата си от негативния образ на българите в британската преса напоследък, наложил се покрай предстоящото отваряне на трудовия пазар в Кралството за гражданите на България и Румъния, и свързаните с него опасения.

То е подписано от 19 души, сред които българският дипломат Иван Станчов, д-р Соня Увалиева-Рув (председател на Фондация „Увалиев“ и съпруга на покойния дипломат и творец Петър Увалиев), председателят на Британско-българското общество д-р Ани Кей, шекспироведът д-р Бойка Соколова от университета Нотр Дам в Лондон и още дузина български и британски преподаватели в британски академии, хора на изкуството и бизнесмени.

Публикуваме писмото дословно:

Като контрапункт на вълната от зле проучена информация за потенциалната българска имиграция, бихме искали да привлечем внимание към значителния обществен принос на българите, които вече живеят тук.

Те работят като адвокати, банкери, счетоводители, лекари и медицински сестри, зъболекари, преподаватели, музиканти, в туристическия бранш, винопроизводството и търговията на дребно, като строители, декоратори и чистачи.

Повечето от тях са придобили уменията си в България от българската образователна система. Поради това Великобритания се е облагодетелствала от едни талантливи, здраво работещи хора, без да плаща за квалификацията им.

Никое проучване за броя необразовани и безработни българи, които могат да отпътуват за Британия в търсене на облаги, не може да се нарече достоверно.

За своя изненада, при посещението си в най-бедния ромски квартал на София, обяснявайки на хората какви придобивки могат да получат, ако се преместят във Великобритания, лидерът на ЮКИП (UK Independence party - бел.ред.) Найджъл Фарадж установи, че те нямат никакво желание да се местят. (Преди седмици британската телевизия Channel 4 излъчи репортаж от посещение на Фарадж в циганския квартал „Факултета“ в София и пред камерата ромите заявиха на британския политик, че Кралството не ги влече, заради дъждовния си климат и нямат намерение да емигрират – бел.ред.).

Както разумните британци не биха искали да ги смятат за пиянстващи и враждебни развратници (намек за многобройните хулигански прояви на млади британци в евтините български курорти в последните години – бел.ред.), така и трудолюбивите и интелигентни българи нито искат, нито заслужават да бъдат описвани като нация от джебчии и апаши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови