Германия с нови мерки срещу българи и румънци

OFFNews 27 август 2014 в 16:27 7955 19

Снимка west-info.eu.

Бундестагът взе решение да ограничи прилива на граждани от по-бедни членки на ЕС и злоупотребата със социални помощи, съобщава БНР.

Фокус на ограниченията са българите и румънците, които прииждат все повече към Германия.

Инициативата е била на Християнсоциалният съюз, като решението налага експулсиране от страната и 5-годишна забрана за повторно влизане в нея на граждани от ЕС, заловени да злоупотребяват със социални помощи. При други криминални проявления също ще следва експулсиране.

Увеличаващата се бройка на ромите от двете балкански държави, които основно злоупотребяват със социалните помощи, както и останалите имигранти вече ще получават детски надбавки само срещу показването на данъчен индикационен номер.

На общините, които са особено затруднени от притока на имигранти по бедност, както наричат ромите от България и Румъния в германските медии, ще бъде отпусната помощ за справяне с проблема. Тя възлиза на 250 млн. евро.

Зелената партия и синдикатите не одобриха решението и посочиха, че то не се основава на достоверни данни. Злоупотребата със социални помощи от страна на имигрантите нито е доказана, нито опровергана от статистиката, заявиха те.

Опозицията, от своя страна изтъкна, че свободата на движение е привлякла в Германия и много висококвалифицирани специалисти от България и Румъния, а безработицата сред българите и румънците в Германия като цяло е по-ниска в сравнение с тази сред други имигрантски групи.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън подкрепи мерките на Германия и поиска страната му да стори същото, пише "Дейли мейл". Според него 90% от обществеността на Острова ще подкрепи подобни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!