Германия позволи фракинга на шистов газ, но при строги правила

Мира Даскалова Последна промяна на 01 април 2015 в 22:42 3801 8

Снимка: Дойче Веле

Германското правителство реши да разреши фракинга на шистов газ, но само при спазването на стриктни правила и за проучвателни цели. Въпреки това депутатите критикуваха законопроекта като не достатъчно строг, съобщава "Дойче Веле".

В предложението на немския кабинет се посочва, че фракингът ще бъде забранен в определени зони като природни паркове, райони с питейни или подпочвени води, а освен това не трябва да се провежда на дълбочина по-голяма от 3000 метра. Мюнхенският вестник "Зюддойче цайтунг" обяснява, че в момента находищата на шистов газ в Германия, които представляват икономически интерес, са намират между един и два километра дълбочина.

Въпреки това законопроектът допуска изключения, като например научни изследвания, и то не елиминира възможността за фракинг с търговска цел след 2018 г.

Германската общественост продължава да бъде негативно настроена - това се отнася особено за природозащитниците. Има  обаче и силна съпротива в редиците на самата управляваща коалиция, която държи 504 от общо 631 места в Бундестага. 

"Много от моите колеги народни представители не могат да гласуват за законопроекта в сегашния му вариант. Не можем да допуснем безразборно тестване на немска територия. Вярваме, че трябва да определим допустими количество свързано с геоложките условия", коментира Андреас Матфелд, депутат от Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. 

Някои от членовете на немската социалдемократическа партия, която е коалиционен партньор на християндемократите, също поискаха промени в предложения законопроект. 

В същото време Сдружението на германската индустрия (BDI) заяви, че новите условия са прекалени и предупреди, че могат доведат до увеличаване на зависимостта на страната от вноса на енергия, когато нарастват геополитическите притеснения, най-вече заради конфликта в Украйна. 

Миналата година руският газ е осигурил 37% от потреблението в Германия. Само 12% са били покрити от собствени резерви. Преди 10 години този дял е бил около 20 на сто. 

Във Франция и България има мораториум над фракинга, във Великобритания пък регулациите са много строги, отбелязва "Ройтерс".

Фракинг или хидравличното разбиване представлява процес при, който се изстрелва микс от вода, пясък и химикали дълбоко в земните пластове, за да освободят нефт и газ. Критиците му твърдят, че вреди на околната среда и може да замърси питейната вода. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.04 2015 в 00:04

Tрябва да се забрани всичко което не идва от РУСИЯ!!!Само руски
газ,нефт и въглища!И то на тройни цени.Само така ще прецакаме
САЩ,като станем най-бедните в света.После ще дойде Лилипутин и
ще ни освободи от всичко и всеки.Да живее СССР!!!

02.04 2015 в 13:54

Докато искате „да знаете“ (дали има или няма шистов газ в България), нека изясним три факта:

1) Институтът по геология към БАН още към края на 70-те години на миналия век е посочил, че в България (главно в Североизточна България) има малки шистови находища, които не могат да бъдат от промишлен интерес. Плаща се, за да не се коментират тези проучвания, но така или иначе те са факт.

2) Няма технологична разлика между „проучване“ и „добив“ на шистов газ – и в двата случая процесът включва впръскване в земните недра на огромни количества изключително токсични вещества, които практически отравят почвата, а от там – и подпочвените води. Да напомним в тази връзка, че именно в Североизточна България и Югоизточна Румъния е Трансваланжското подземно езеро – най-голямото хранилище на сладка вода на Балканите.

3) Компании като „Шеврон“, които са превърнали в пустиня огромни територии от изостанали страни от третия свят (само по делото на Еквадор са осъдени на $18,2 млрд. обезщетение за причинените екологични бедствия) търпят големи загуби – както от налагане на обезщетения и глоби, така и от забраняване на дейността им на много места по света. Ето защо отчаяно се нуждаят от балъци като българите и румънците – независимо, че отлично знаят за констатациите на БАН и като цяло нямат очаквания за промишлено значими находища.

02.04 2015 в 07:16

Ето я и пълната новина:

http://www.wsj.com/articles/german-cabinet-approves-anti-fracking-draft-law-1427896555

Накратко, забранява се фракинг по-плитък от 3000 метра, както и в природни резервати и национални паркове. Разрешен е само фракинг за проучвателни цели. Не става ясно как точно се дефинират "проучвателни цели" (може би без право на добив, дори да е намерен газ, но това е моя трактовка), както и за каква дълбочина се отнася това (предполагам, че за дълбочина под 3000 метра).

02.04 2015 в 03:58

Да забраниш проучването-дали има шистов газ е едно,а да забраниш добива съвсем друго.Но ние правим топно това-не искаме да знаем. После се чудим защо сме последни-защото не знаем.

02.04 2015 в 00:43

Само ние сме баламите, които го забраняват и Чехия, която няма находища. Зависим и от горивата на Русия и сами си режем клона за независимост. Само аз ли виждам връзката?

01.04 2015 в 23:17

Този метод включва пробиване на дълбоки вертикални сондажи и многобройни хоризонтални разклонения, през които в земните недра се впръскват под налягане големи количества силно токсични химикали. Приблизително 25% от тези химикали са канцарогенни, 37% водят до нарушения в ендокринната система, 40 до 50% засягат нервната, имунната и сърдечносъдовата система. Впръскването причинява катастрофални и необратими замърсявания на почвата и водите. Заради това методът е абсолютно забранен или е наложен мораториум срещу използването му в страни като Великобритания, Франция, Канада, някои части на САЩ и други.

Между 1972 и 1992 г. са били изхвърлени повече от 68 милиарда литра токсични химикали директно в природата. Тропическата гора в тези райони е унищожена, а животът и здравето на местното население са застрашени. Вместо да почиства причинените разливи, компанията ги е оставяла открити или ги е засипвала с пръст. Това е дало възможност замърсяването да се просмуче в земята и да отрови водоизточниците. В районите на замърсяването вече не могат да се отглеждат земеделски култури и животни, от което местните земеделци и животновъди са оставени без препитание и жизнената им среда е отнета.

Още по темата – в нашата статия „ШЕВРОН“ ОСЪДЕН НА $18,2 МЛРД. ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА ОТРАВЯНЕ НА ЕКВАДОРСКА АМАЗОНИЯ“ от 13.01.2012 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=3#120113

01.04 2015 в 23:14

Е дяволите ще ви вземат!
Колко пъти да го публикувам?!

Германското правителство одобри днес проектозакон, който налага ефективна забрана на фракинга за шистов газ, съобщи агенция "Ройтерс".
Законът предстои да бъде одобрен от парламента и в такъв случай фракингът за шистов газ на практика ще бъде забранен през следващите няколко години. Технологията ще може да се ползва при проучвания, но при строго определени условия и след оценка на рисковете и влиянието над околната среда.

На Ройтерс ли да вярвам, на вас ли? На бойко ли?...

01.04 2015 в 23:11

Ха-ха-хахахххх!

Германското правителство одобри днес проектозакон, който налага ефективна забрана на фракинга за шистов газ, съобщи агенция "Ройтерс".
Законът предстои да бъде одобрен от парламента и в такъв случай фракингът за шистов газ на практика ще бъде забранен през следващите няколко години. Технологията ще може да се ползва при проучвания, но при строго определени условия и след оценка на рисковете и влиянието над околната среда.

На вас ли да вярвям, на Ройтерс ли? На Бойко ли?...