"Ако ни поискат пари за Гърция, отговорът е твърдо "не"

OFFNews 17 юли 2015 в 09:33 3969 9

Никой не е искал и не е посмял да иска ангажиране на България с финансови средства за Гърция.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев и уточни, че в момента "има предложение да се ползват средства от така наречения “стар фонд” – това е Европейският фонд за финансова стабилност, където има останали малко над 13 милиарда евро. Каква е причината да се иска да се ползат средства от стария фонд, а не от новия, в който има над 700 милиарда? Разликата е, че за ползването на каквито и да е суми от новия фонд са необходими определени процедури в държавите-членки, включително и ратификация през парламентите, което отнема време".

Дончев каза, че ако бъде поискано от страната ни да се ангажира със средства, отговорът ще бъде “Не!

”Ние не бихме били против да се ползва един или друг вече създаден и работещ европейски механизъм, стига това да не означава натоварване на страни извън еврозоната и специално на България, с допълнителни плащания", категоричен бе вицепремиерът.

Такава е позицията на правителството, а и никой не е в състояние да обясни на която и да е категория български гражданин, че по някакъв начин трябва да се ангажира с допълнителни плащания. Нито на пенсионер. Нито на работещ в системата на МВР. Нито в държавната администрация, нито в армията и т.н. Да, в ЕС имаме солидарност. Но на първо място солидарността предполага този, който е по-богат да помага на този, който е по-беден… Солидарността е това. Солидарността не е по-бедният да помага на по-богатия. Това не е солидарност. Това е нещо друго, като не съм сигурен каква е правилната дума, каза още Дончев по БНТ. 

Според него големият проблем на Гърция не е това което дължи, а това, че продължава да трупа дълг. И този проблем е за всички, подчерта вицепремиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews