Борисов: Ще подкрепим плана за Гърция, но няма да даваме пари

Ивайло Анев 17 юли 2015 в 11:28 3984 13

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов

Няма никакъв шанс България да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяване на Гърция.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол.

По думите му България ще подкрепи плана за спасение на Гърция, но няма да плаща.

Борисов беше категоричен, че е получил гаранция от Европейската комисия, че България няма шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяване на южната ни съседка.

"Считам, че като съседи на Гърция да останем единствената страна в Европа, която да провали своя съсед, не би било нито европейско, нито балканско", каза още Борисов.

Той разказа за съвещание на финансовите министри в Брюксел, където е бил предложен механизъм, по който да се отпуснат 7 млрд. на Гърция. По думите му позицията на България за този план е била „против“.

"Ние поставихме няколко изисквания към ЕК, а те ни изпратиха писма, в които гарантираха, че страната няма да търпи загуби от кризата в Гърция", обясни министър-председателят.

По думите му без нашия глас този пакет не може да се задйства и проблемите на Гърция ще дойдат като лавина в България и това трайно би влошило нашите добросъседските отношения.

"Още по-големият страх и мой, и би трябвало и ваш да е, че ако аархията там не се овладее, това е пряка заплаха за България - и за бизнеса, и за финансите, и за контрабандата", предупреди той.

След изказването си премиерът призова финансовия министър Владислав Горанов да прочете писмата с гаранциите за страната около третия спасителен транш за Гърция.

Горанов заяви, че страната ни не поема финансов риск, като подкрепя механизма за мостово финансиране към Гърция. Според него каквото и да се случи с Гърция, България няма да бъде засегната.

Той подчерта, че гаранционният механизъм предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дефолт.

Изказването на Борисов предизвика емоции в Народното събрание. Депутатът от БСП Атанас Мерджанов заяви, че днес е видял "изпиране на гузната съвест на премиера". Борисов от своя страна заяви, че евродепутатът Илияна Йотова ръкопляскала на Ципрас, когато обявил позицията си за първите предложения на кредиторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!