Гърция бяга от фалита с икономии за 11,5 млрд. евро

Лъчезар Вълев 02 август 2012 в 10:24 2176 0

Лидерите на управляващата коалиция - (от ляво надясно) Кувелис, Самарас и Венизелос. Снимка: makthes
Лидерите на управляващата коалиция - (от ляво надясно) Кувелис, Самарас и Венизелос. Снимка: makthes

Управляващата Гърция тройна коалиция ще осъществи икономии за над 11.5 млрд. евро в следващите две години, съобщи атинският вестник "Катимерини".

Решението бе взето на напрегната и тежка среща между коалиционните партньори в сряда. На нея лидерите на ПАСОК и "Демократичната левица" Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис се отказаха от първоначалните си възражения срещу предложението на тройката кредитори на страната за реализирането на нови икономии и съкращения.

Двамата лидери отстъпиха пред премиера Андонис Самарас, върху когото пада цялата отговорност за преговорите между Атина и кредиторите, пише още изданието.

Лидерът на ПАСОК Венизелос обяви, че сега могат да бъдат направени само половината от планираните съкращения заради тревожното им отражение върху гръцката икономика. Вениселос и Кувелис искаха предоговаряне на условията по вече сключеното споразумение в рамките на спасителния план за Гърция.

Премиерът Самарас от своя страна бе убеден, че Атина може да поиска по-добри условия единствено след приемането на икономиите и след като покаже, че ще навакса с изпълнението на структурните реформи.

Като част от спасителния план за Гърция премиерът Самарас предвижда да даде нов тласък на изоставащата програма за приватизация в страната. Подготвя се приватизирането на три големи държавни предприятия - Гръцката пощенска спестовна банка, печелившата държавна компания за хазартни игри ОПАП, която регистрира за 2011 г. чиста печалба от 537 млн. евро, и Гръцката държавна лотария.

Сред потенциалните инвеститори са две гръцки и пет чуждестранни компании.

След новината за постигането на консенсус в Атина директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че управляваната от нея институция „никога няма да стане от масата за преговорите” с Гърция. Тя подчерта, че фондът ще бъде взискателен относно реформите в замяна на получената финансова помощ.

Според Лагард еврозоната не е единственият проблем на световната икономика, като се аргументира със „съществените въпроси относно бюджетното положение на САЩ”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови