Франция започва разследване срещу Google

Вероника Шербанова 29 февруари 2012 в 15:32 1707 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Националната комисия за защита на свободата на информационните технологии (CNIL) на Франция ще започне разследване на новата политика на Google за защита на личните данни, съобщава Reuters.

Във връзка с това до средата на март Комисията ще изпрати запитване до американската компания.

От утре влиза в сила актуализираната от Google Декларация за поверителност. Ще бъдат премахнати повече от 60 различни декларации за поверителност и ще бъдат заменени с една, която ще е много по-кратка и лесна за четене. Тя ще включва повечето продукти и функции на Google, като YouTube, Gmail и Google+ и ще улесни преминаването от един на друг продукт. От уеб компанията бяха категорични, че промените няма да засегнат принципите на поверителност.

В писмото си CNIL казват, че са загрижени за законосъобразността на подобно комбиниране на продуктите. Френските регулатори отправят и предложение да бъдат отложени промените, но от Google са решени да се придържат към първоначалния си план.

Това поставя уеб гиганта в деликатна позиция, тъй като по настоящем срещу нея тече разследване от страна на Европейската комисия за конкуренцията и Американската федерална търговска комисия за подреждането на резултатите при търсене.

Променената Декларация за поверителност също така ще противоречи на проекта на Европейската комисия за преобразуване на законите за защита на личните данни.

От Google заявиха, че ще отговорят на всички въпроси, поставени им от CNIL.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови