Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Франция обмисля задължителна ваксинация на здравните работници

Правителството ще пробва първо подхода с "моркова", ако няма резултат - ще последва "пръчката", съобщи правителствен говорител

OFFNews Последна промяна на 08 март 2021 в 15:28 1025 0

Френското правителство предупреди, че може да направи задължителна ваксинацията на здравните работници, след като премиерът разкри, че са били ваксинирани само 40%, съобщи БНТ.

Габриел Атал, говорител на правителството, призова работещите в здравния сектор, които от седмици са приоритет за ваксинациите срещу COVID-19, да се ваксинират.

"През последната година усилията на здравните ни работници бяха героични, но степента на ваксинация сред тях днес не е приемлива. Би било безотговорно да откажеш да се ваксинираш, когато си здравен работник", заяви Габриел Атал.

Той допълни, че правителството първо ще изпробва подхода с "моркова", като призове здравните работници да приемат ваксината. Ако това не даде резултат, "пръчката" да я направи задължителна "остава възможност".

"Всички запретнаха ръкави, за да ни измъкнат от тази епидемия. Сега трябва да ги навият до рамото, за да се ваксинират", призова говорителят.

Атал повтори меките предупреждения на премиера Жан Кастекс и министъра на здравеопазването Оливие Веран на седмичната им пресконференция за COVID-19 миналия четвъртък. Кастекс каза, че здравните работници носят отговорност "към себе си, към семействата си и към тези, за които се грижат".

Говорителят на правителството отправи предупреждение към здравните работници.

"Идете да се ваксинирате или ще ви накараме да го направите. Нека признаем, че е трудно да се разбере защо здравните работници, чиято роля е да се грижат за своите пациенти, са толкова неохотни. Само всеки трети от тях се е съгласил да бъде ваксиниран, като 75% от дозите са насочени към тях, а седят в хладилници", каза още Габриел Атал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови