Нови 12 руснаци в черния списък на ЕС

OFFNews 21 март 2014 в 07:35 3754 5

Нови 12 имена на руснаци бяха добавени към списъка с хора, подлежащи на санкции от Европейския съюз.

Решението взеха късно снощи европейските лидери, които провеждат редовен съвет в Брюксел.

С решението от снощи броят на лицата, влизащи в списъка със санкции на ЕС във връзка с украинската криза, достига 33-ма души.

Засега ЕС не е съгласувал целенасочени икономически санкции срещу Русия, оповести председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу на пресконференция след края на първия ден от срещата на европейските лидери. 

„Вече работим върху това. Разглеждаме различни сфери, които могат да имат трайни последствия за отношенията между ЕС и Русия. Това е широк спектър от икономическата сфера. Засега не можем да вземем решение за конкретни мерки. Това зависи от ситуацията. Сега новината е в това, че страните членки ни дадоха силен мандат за създаването на тези възможни целенасочени мерки”, каза Барозу.

„При липсата на действия за намаляване на напрежението от страна на Русия, Европейският съвет реши да разшири списъка на лицата, които са обект на забрана за пътуване в Европейския съюз и замразяване на банкови сметки и активи. Добавяме в този списък още 12 имена. Освен това отменяме следващата среща на върха Европейски съюз-Русия, а страните-членки ще отменят редовните двустранни срещи на високо ниво”, заяви Херман Ван Ромпой, след края на първия ден на срещата на лидерите на европейските страни.

Съветът на ЕС е дал поръчение на ЕК да разработи търговски и икономически мерки срещу Крим, съобщи още председателят на ЕК. Европейската комисия и страните-членки ще трябва да излязат с предложения какви да са евентуалните мерки. Освен това Европейската комисия трябва до юни да разработи план за намаляване на енергийната зависимост на общността от Русия.

Заседанието на Европейския съвет продължава и днес, като в началото му предстои церемония по подписване на политическия раздел от споразумението за асоцииране с Украйна. За тази цел в Брюксел е украинският премиер Арсений Яценюк. Европейските лидери очакват, че с подписването на документа ще дадат европейска перспектива на страната, както и стимул за демократични реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови