Експертите на ООН напуснаха Сирия, САЩ обмисля ограничени удари

OFFNews 31 август 2013 в 12:00 1790 1

Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС
Барак Обама Снимка: EPA/БГНЕС

Инспекторите на ООН, които разследват предполагаемото използване на химически оръжия в Сирия, са напуснали арабската държава, предаде БиБиСи. Те са преминали в съседен Ливан часове, след като американският президент Барак Обама заяви, че обмисля ограничено, тясно насочено действие спрямо Сирия, съобщава БНР.

Експертите на ООН са тръгнали от хотела, в който бяха отседнали в Дамаск, сутринтта и по-късно са пристигнали в Ливан. Очаква се по-късно днес те да пристигнат в Хага, където се намира централата на Организацията за забрана на химическите оръжия. По време на престоя си в Сирия те прекараха четири дни в инспекции дали е имало атака с химически оръжия в предградия на Дамаск на 21 август.

Може да минат две седмици преди да стане готов окончателният доклад на инспекторите, обясни генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Намерението, разбира се, е да бъда ускорен анализът на взетите проби. Но трябва да сме много ясни - преди мисията да може да достигне до каквито и да било заключения за този индицент, оценяването на цялата налична информация, включително лабораторния анализ на всички проби, трябва да бъде завършено, обясни говорителят на генералния секретар на ООН Мартин Несирки.

Отпътуването на експертите обаче премахва практическа и политическа пречка за започването на оглавявани от Съединените щати военни действия срещу Сирия, коментира БиБиСи. Нападение, което би изложило на опасност инспекторите, беше немислимо и щеше да изглежда прибързано, ако работата им в Сирия не беше завършена, допълва медията.

По-рано генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун се срещна с представителите на петте страни, постоянни членки на Съвета за сигурност и ги призова да се придържат към Устава на ООН при планиране на действията си по отношение на Сирия, съгласно който разрешение за военна интервенция може да даде само Съветът. Това стана ясно след поредната среща среща между тях тази нощ посветена на ситуацията в Дамаск.

В същото време американският президент Барак Обама подчерта, че Съветът за сигурност е показал неспособност да действа, въпреки че в Сирия има ясно нарушение на международните норми. Ако няма действия, въпреки че са били използвани химически оръжия, това е сигнал, че международното право няма значение, каза Обама. Никой не е по-уморен от войната от мен, но Съединените щати трябва да бъдат готови да защитят нормите на международното право, заяви още американският държавен глава. Той призна, че все още не е взел решение за намеса на Вашингтон в сирийския конфликт.

Не съм взел окончателно решение. В никакъв случай не обмисляме военни действия, които ще включват изпращане на войници на място или дългосрочна кампания, но разглеждаме възможността за ограничено, тясно насочено действие, което ще помогне да се гарантиран, че не само Сирия, но и други по света ще разберат, че международната общност я е грижа за спазването на забраната на химическите оръжия.

Тази нощ президентът Обама разговаря по телефона с премиера на Великобритания Дейвид Камерън и с колегата си от Франция Франсоа Оланд. По време на разговорите Обама и Камерън са заявили, че са твърдо решени да намерят политическо решение на сирийския конфликт, като обединят усилията на всички държави. Франсоа Оланд е потвърдил категоричното намерение на Франция да реагира на положението в Сирия и да не допусне "престъпленията да останат ненаказани".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!