Руски експерт: Атаката над Сирия ще се случи до часове

OFFNews 31 август 2013 в 10:47 6585 9

Сирия. Снимка: БГНЕС
Сирия. Снимка: БГНЕС

Военната операция в Сирия от страна на САЩ и Великобритания е въпрос на часове, заяви председателят на Комитета за международни отношения на Руската Дума Алексей Пушков цитиран от Си Ен Ен.

Пушков смята, че въпреки оттеглянето на Великобритания и на някои други съюзници, САЩ са твърдо решени и предприемат военен удар срещу Сирия в края на седмицата, пише "Интерфакс".

Руският политик подчерта многократните изявления на Вашингтон, че ще предприемат военна намеса в Сирия независимо от липсата на решение на Съвета за сигурност на ООН, като прогнозира, че в операцията в арабската страна могат да участват още Франция, Турция, Саудитска Арабия, Катар и някои страни-членки на Арабската лига.

Късно вчера, американският президент Барак Обама заяви, че все още не е взето окончателно решение за отговора на предполагаемото използване на химически оръжия в Сирия, но посочи, че обмисля „ограничени действия” в източната страна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в петък, че американското разузнаване има „висока увереност”, че докладът ще посочи сирийското правителство като виновен за атаките.

В отговор на Обама, турският му колега Реджеп Ердоган заяви, че евентуална ограничена военна операция срещу Сирия не задоволява официална Анкара.

"Трябва да бъде като операцията в Косово. Намесата следва до доведе до свалянето от власт на режима на Башар Асад, а не да се ограничи до нанасяне на удари за един-два дни и след това изтегляне и изоставяне на Сирия”, обясни турската позиция премиерът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!