Експерт на ООН: Русия раздава виагра на войниците и използва изнасилванията като военна стратегия

OFFNews 20 октомври 2022 в 14:32 3991 5

Протест в Бризбейн

Снимка Getty Images

В края на септември демонстранти протестираха пред парламента на Куинсланд в Бризбейн срещу изнасилванията, извършени от руски войници срещу украински цивилни. Ораторите предположиха, че не става въпрос за единични инциденти, а за насилие, одобрено от руското ръководство и военните, за да бъде деморализирано украинското цивилно население.

Русия използва изнасилванията като военна стратегия, която прилага върху деца и възрастни, върху жени и мъже, а самите войници получават от командирите си виагра, за да разпространяват терора по-ефективно. Това заяви пред АФП специалната представителка на ООН за сексуалното насилие при конфликти Прамила Патън.

Новините от украинския фронт за сексуалното насилие стават все по зловещи, като сред жертвите има жени и момичета, но също мъже и момчета. Някои от тях са били принудени да гледат изнасилванията, извършени над техни близки и роднини, разказва АФП.

„Всичко сочи натам“, - така отговаря Прамила Патън на въпроса на АФП дали Москва използва изнасилването като оръжие във войната в Украйна.

„Когато жените са държани и изнасилвани с дни, когато малки момчета и мъже са изнасилвани, когато виждаме множество случаи на генитално осакатяване, когато украински жени свидетелстват, че руските войници са снабдени с виагра, можем ясно да видим конкретна военна стратегия“, - добавя Патън .

В края на септември екипът на специалната представителка на ООН публикува доклад за съобщения за сексуално насилие, извършено от руски войници в Украйна. Докладът описва подробно зверското използване на изнасилванията като инструмент за сплашване на цивилни.

Въпреки че първите свидетелства започват да достигат до ООН в началото на войната, проверката на документи и конкретни случаи отнема няколко месеца. Според Патън съобщенията за първите изнасилвания са се появили три дни след руската инвазия на 24 февруари. Докладът е изготвен на базата на над сто случая, като документите допълват показанията на пострадали и свидетели. Според Патен то "потвърждава престъпленията срещу човечеството, извършени от руснаците".

„Според събраните свидетелски показания възрастта на жертвите е от 4 до 82 години - казва експертката на ООН. - Имаме много случаи на сексуално насилие над деца, които са били изнасилвани, измъчвани и държани в плен. Сред жертвите има жени и момичета, но също така и мъже и момчета. Някои от тях са били принудени да гледат изнасилванията, извършени над техни близки и роднини.

„Въз основа на показанията на руските войници става ясно, че това е умишлена тактика за обезличаване на жертвите“, обяснява той. Констатациите на разследващите показват, че руснаците получават дажба от препарата „Силденафил“, известна под търговското име виагра, което допълнително би потвърдило тезата, че изнасилването се използва за съзнателно тероризиране на цивилни.

Както докладът, така и скорошното интервю на Прамила Патън получиха широко медийно отразяване по целия свят. Американският CNN разказва историята на 16-годишната Даша. Млада украинка, която беше бременна и се укриваше в средата на март със семейството си край Херсон.

Гладът я накарал да напусне скривалището си и да излезе да търси храна. Натъкнала се на руски войници, които първи поканили нея и по-малките й братя и сестри в кухнята на една от къщите. След това поискали тя да доведе майка си и изнасилили бременното момиче пред очите й.

„Бяха пияни и крещяха“, казва тя в интервю. „Един от тях каза, че или ще спя с него сега, или ще се обади на двадесет други. Майка й присъствала там през цялото време.

„Тези истории помагат да се начертаят моделите на руската армия“, коментира CNN.

Според изследователките от университета „Адам Мицкевич“ в Познан, Полша, Паула Томашевска и Сара Томашевска "изнасилванията, извършени по време на въоръжен конфликт, се използват за тероризиране на хората, разбиване на семейства, унищожаване на общности и в някои случаи за промяна на етническата структура на следващото поколение“ – обяснява експертът Сара Томашевска.

"Изнасилването се използва като метод на борба за унижаване и психологическо пречупване на опонента. Насилието на този фон се използва за разрушаване на връзките в семейството и обществото, но и за принуждаване на членове на враждебна етническа група да напуснат мястото си на пребиваване", пишат в труда си „Сексуалното насилие“ Паула Томашевска и Сара Томашевска и дават пример с действията на Ислямска държава срещу язидските жени.

Това не е първият доклад на международна организация за сексуалното насилие, използвано от руснаците по време на нахлуването в Украйна. На 13 април Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа публикува документ, описващ множество случаи на "изнасилване, сексуално насилие и тормоз".

Докладът е само върхът на айсберга - обяснява Прамила Патен. Много е трудно да се получи надеждна статистика по време на активен конфликт, а числата пак няма да отразяват реалността, защото изнасилването е престъпление, извършвано в мълчание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

5

6екеr4о

24.10 2022 в 10:24

Тия за в бъдеще требе да бъдат тричани няколко поколения, за да бъде източена кървавата гнъсссс...

-240

4

редовно четящ

20.10 2022 в 17:18

Добър ход е к@стр@цията на руzките пленници.

-1655

3

ob1

20.10 2022 в 16:50

Ми явно мужиците не могат да го вдигат иначе от толкова православие.

-1655

1

ob1

20.10 2022 в 14:56

Мръсни животни от най-долния оркски редник до бункерния гном...