Европа праща спешни контрацептиви за жертвите на изнасилвания в Украйна

Красимир Крумов 29 април 2022 в 08:32 5045 0

Снимка GettyImages

2880 пакета с „хапчета след секс“ е изпратила в Украйна Международната фондация за планирано родителство (IPPF). Спешната контрацепция е нужна на жените и момичетата, станали жертва на сексуално насилие от страна на руската армия. Омбудсманът на Украйна Людмила Денисова обяви в началото на април за 9 официално заявени случаи на жени, които са бременни след изнасилване от руски войници.

Малтретирани, унизени и в неведение – „а, ако съм бременна?“. Десетки, стотици, а може би и повече жени и момичета са в драматична ситуация след като са станали жертви на изнасилвания от страна на руски войници. Броят им ще бъде установяван след войната. Ако бъдат оставени без помощ и подкрепа, алтернативата пред тях е да се самоубият, или да родят дете от човек, когото не познават и, който е нахлул в живота им заедно със снарядите и ракетите. Армията на Володимир Зеленски се нуждае от самолети, танкове, гаубици и боеприпаси, жените на Украйна – от достъп до хапче за след секс и лекарства за медицински аборт. 

IPPF е разпространила в сайта си призиви за действие и настоява ЕС, европейските правителства, ООН и всякакви правителствени донори да защитят украинските жени в духа на Резолюция на Европейския парламент от 24 юни 2021 г. относно положението със сексуалното и репродуктивното здраве и правата в тази област. Чл. 32 от тази Резолюция предвижда в частност правото на спешна контрацепция без рецепта, в съответствие със стандартите на СЗО.

Ситуацията в Украйна повтаря вече подобни драми в Босна, Конго или Сирия, където изнасилването на жени и момичета се използва като оръжие на войната. За IPPF е важно жертвите да получат бърза и адекватна помощ, където и да се намират – в района на бойните действия или в страните, където са разсредоточени по-голямата част от бежанците от Украйна. „Времевата рамка за третиране на пострадалите от сексуално насилие е наистина от огромно значениe.“ - разказва Джули Тафт от IPPF, цитирана от Гардиън. „Ако една жена бъде видяна до пет дни след инцидента, медикаментът трябва да и бъде даден незабавно.“ Организацията изпраща и хапчета за медицински аборт, които могат да се прилагат до 24-а седмица на бременността.

За разлика от някои страни с консервативно законодателство, включително в Европа, в които свободният достъп до контрацептиви е ограничен, в Украйна до избухването на войната те винаги са били леснодостъпни. Сега в условията на военни действия мрежите за доставка и разпространение на всякакви медикаменти и оказване на медицинска помощ са разбити. Според Джоел Мичъл от организацията за хуманитарна помощ Paracrew в момента има усилено търсене на спешна контрацепция в Украйна и се забелязва териториален контраст в търсенето. Докато в Западна Украйна случаите са единични, основните заявки са от Източна Украйна и района на Харков, Мариупол и околните селища.

В офиса на Людмила Денисова в Киев са документирани 25 случая на жени, които са били държани в продължение на няколко седмици в мазета в Буча и са били редовно изнасилвани. Според Джейми Надал от Фонда на ООН за населението (UNFPA) описаните казуси са само върхът на айсберга. В кризисни ситуации, каквато е войната в Украйна, много малък процент от жертвите на сексуално насилие заявяват официално случаите на насилие, в това число и сексуално. От протоколите за аутопсии на тела, откривани в масови гробове, много често става ясно, че преди смъртта си много от жертвите са били изнасилвани.

Въпреки голямото внимание на Европа към украинските бежанци, няма гаранция, че пострадалите от сексуално насилие в родината си ще получат адекватна помощ и подкрепа в страните, които ги приемат. Негативен пример в това отношение е Полша, където абортите са забранени включително по медицински показания.

През април 2016, когато се дискутираше пълна забрана на абортите в страната, депутатът от управляващата и днес Право и справедливост Аркадиуш Чарториски скандализира колегите си и либералното обществено мнение с изказване за жертвите на изнасилвания, като прехвърли паралел към времената на Втората световна война. „Каква разлика, дали детето е заченато в резултат на изнасилване, или не? По време на Втората световна война в резултат на масовите изнасилвания от германци на полякини след Варшавското въстание се родиха много деца. Тези хора бяха добри поляци, чудесни хора, учени, строиха Полша.“ – заяви скандално Чарториски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews