ЕК глоби Google с рекордните 2,4 млрд. евро

OFFNews 27 юни 2017 в 13:30 5986 2

Европейската комисия наложи на Google глоба в размер на рекордните 2,42 млрд. евро, съобщиха от ЕК. 

Американският технологичен концерн е глобен за злоупотреба с пазарната си мощ. 

Глобата е наложена във връзка с обвиненията, че Google манипулира търсенето в интернет по отделни стоки и услуги, като търговските партньори и клиенти на Google излизат на първите позиции в резултатите от търсенето.

Според анимонополния регулатор Google е подпомагал и за увеличението на трафика на информационните онлайн ресурси на партньорите или клиентите на компаниите, споменавайки повече за тях в резултатите от търсенето.

Google системно е поставял на по-предно място своята собствена услуга за сравнително пазаруване: когато потребител въведе заявка в машината за търсене на - Google, по отношение на която услугата за сравнително пазаруване на Google също иска да покаже резултати, последните се изобразяват най-горе или близо до най-горните резултати от търсенето. Google е изблъсквал надолу конкурентните му услуги за сравнително пазаруване в списъка на резултатите от търсенията: конкурентите услуги за сравнително пазаруване се появяват измежду резултатите от търсенията въз основа на алгоритмите на Google за общите търсения.

В тези алгоритми Google е включил критерии, вследствие на които конкурентните му услуги за сравнително пазаруване са били класирани по-назад. Доказателствата сочат, че конкурентните услуги за сравнително пазаруване, класирани най- напред, средностатистически са се появявали едва на четвърта страница от резултатите от търсенето, а останалите — още по-назад. Към собствената услуга за сравнително пазаруване на Google не се прилагат алгоритмите за общото търсене, нито изблъскването в класирането, обясниха от ЕК.

Заради това услугата за сравнително пазаруване на Google е много по-видима за потребителите в резултатите от търсенето, докато конкурентните му услуги за сравнително пазаруване получават много по-малка видимост.

Санкцията ще бъде наложена на холдинга Alphabet, в който влиза Google.

Компанията трябва да сложи край на практиката в рамките на 90 дни или ще ѝ бъде наложена допълнителна глоба. 

В този случай глобата може да е в размер на 5% от дневната печалба на Alphabet, която в момента печели по около 14 млн. долара на ден, става ясно от последния финансов доклад на компанията.

"Google е създателят на много иновативни продукти и услуги, променили живота ни, и това е нещо много хубаво. Стратегията, която Google избра за своята услуга за сравнително пазаруване, обаче не разчита само на това клиентите да бъдат привлечени от продукт, който е разработен по-добре от този на неговите конкуренти. Google злоупотреби със своето господстващо положение като машина за търсене, като промотира своята собствена услуга за сравнително пазаруване в резултатите от търсенията за сметка на „изблъскването“ надолу на услугите на конкурентите му. Съгласно антитръстовите правила на ЕС действията на Google са незаконни. Google е лишил другите дружества от възможността да се конкурират въз основа на качествата на своите продукти и да разработват иновативни продукти. И което е най-важното, Google е лишил европейските потребители от истински избор на услуги и от пълноценно ползване на предимствата на иновациите", коментира еврокомисарят, отговарящ за правилата в сферата на конкуренцията, Маргрете Вестегер.

Разследването срещу Google се води от седем години.

От компанията обявиха, че може да обжалват решението. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

27.06 2017 в 14:51

Гугъл тая глоба са я избили 14 пъти за 7 години.

63994

1

Red or Dead

27.06 2017 в 14:19

Сериозно!?!Имали наивник който да вярва, че гуглетата ще платят КАКВАТО и да е глоба, тия са учили по математика САМО събиране и най-вече умножение......
 
X

Да помогнем на украинските деца!