Брюксел започва трето разследване срещу Google

OFFNews 14 юли 2016 в 17:50 3710 2

Брюксел започва трето разследване срещу Google, този път заради обвинения, че пречи на конкурентите си на пазара за онлайн реклама в търсачките. 

Google е създател на много иновативни продукти, които промениха животите ни, но това не ѝ дава право да отнема възможността на други компании да се конкурират и да са иновативни, заяви еврокомисарят по въпросите за конкуренцията Маргарет Вестагер, която оглавява разследването срещу Google. 

Според Европейската комисия Google злоупотребява с доминиращата си позиция, като не позволява на уебсайтовете да показват реклами от търсене, които са от нейни конкуренти. Това засяга платформата AdSense, която играе ролята на своеобразен посредник между сайтовете и рекламодателите. 

Освен това европейските институции са на мнение, че Google може да е намалила способността на конкурентите си да поставят реклами от търсене в други сайтове, което накърнява избора на потребителите и пречи на иновациите. 

В момента срещу Google тече и друго разследване - за злоупотреба с господстващото положение на Android, като преди дни ЕК удължи срока, в който компанията трябва да изпрати защитата си в отговор на обвиненията.

Предстои и решение по разследването дали Google не модифицира резултатите на търсачката си, за да промотира своите услуги за сметка на конкуренцията.

Започналата сега проверка обаче е по-сериозна, защото е насочена срещу основният източник на приходи на Google - платформите AdWords и AdSense.

Интернет гигантът може да получи глоба в размер на до 10% от глобалните си приходи за предходната година за всяка една от проверките. Освен това може да ѝ бъде наредено да промени методите си на работа.

Коментарът на Google по повод новото обвинение беше лаконичен. Говорител на компанията обяви, че документите ще бъдат разгледани и ще се подготви отговор в следващите седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews