Едуард Сноудън номиниран за награда на ЕП за свобода на мисълта

Вероника Шербанова 11 септември 2013 в 15:36 3247 6

Едуард Сноудън Снимка: The Guardian
Едуард Сноудън Снимка: The Guardian

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън е номиниран за наградата на Европейския парламент „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Кандидатурата на Сноудън е издигната от парламентарната фракция „Европейски обединена левица/Северна зелена левица.

Съобщението за кандидатурата е обявено днес, а официалното ù представяне ще стане на 16 септември на съвместното заседание на комисията на ЕП по външните работи, развитието и правата на човека, обясни пред РИА Новости един от членовете на парламентарната фракция.

Носителят на наградата „Сахаров“ ще бъде избран през октомври, а връчването ù ще бъде през декември.

Наградата за свобода на мисълта се дава на хора и организации с особен принос в защитата на правата на човека. Лауреатът на наградата печели и сумата от 50 000 евро.

Издигането на кандидатурите става от депутатски фракции или групи депутати в Европейския парламент, като за целта номинацията трябва да бъде подкрепена от най-малко 40 души.

Първите носители на наградата „Сахаров“ са Нелсън Мандела и дисидентът от времето на СССР Анатолий Марченко.

Бившият сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън предостави на британски и американски медии секретни документи, доказващи, че Националната агенция по сигурността на САЩ следи телефонните разговори на милиони американци, без значение дали са обвинени в престъпление или не.

Малко след това САЩ обяви Сноудън за издирване. Няколко страни от Латинска Америка му обещаха политическо убежище.

Сноудън се опита да стигне от Хонконг във Венецуела, но при прекачване в Москва се оказало, че паспортът му е анулиран. Така между 23 юни и 1 август 29-годишният мъж остана в транзитната зона на летище „Шереметиево“.

В началото на август Сноудън получи временно политическо убежище в Русия. Отказът на Русия да предаде на САЩ бившия сътрудник на ЦРУ предизвика охладняване на отношенията между двете страни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови