На свой ред Кремъл се „разочарова“ от САЩ

Вероника Шербанова 08 август 2013 в 14:54 3099 9

Обама и Путин
Обама и Путин

Кремъл на свой ред се „разочарова“ от реакцията на САЩ на политическото убежище, което Русия даде на бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън.

Американският президент Барак Обама обяви в сряда, че е отказал поканата на руския си колега Владимир Путин за среща. Една от причините за това била именно решението на Русия да даде временно политическо убежище на Сноудън.

Миналата седмица пък говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че решенето на Русия да даде временно убежище на бившия служител на ЦРУ е „изключително разочароващо“ и не вещае положително развитие на сътрудничеството между двете страни.

Съветникът на Владимир Путин по външните работи Юрий Ушаков посочи, че Русия е „разочарована“ от отказа на Обама за среща. Това ни показа, че САЩ не може да развие отношенията между двете страни, коментира той.

Русия няма вина за аферата Сноудън. САЩ отдавна отказва да подпише документите, позволяващи екстрадиция между двете страни. Вашингтон винаги е реагирал негативно на наши искания за екстрадиране на хора, извършили престъпления в Русия, и отговорът е бил, че липсва подобна договорка, допълни Ушаков.

Барак Обама все пак ще замине за Русия, за да присъства на срещата на Г-20, която ще се проведе там, въпреки че според говорителя на Белия дом„преосмисля полезността на предстоящата среща в светлината на този и други проблеми“.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!