Джерен Кенар: Russia Today - последната версия на "Правда"

19 декември 2013 в 18:52 7016 17

Джерен Кенар
Джерен Кенар

Russia Today е телевизионен канал, създаден от руските власти през 2005 г. и оттогава финансиран от държавата. Той представлява гигантска медийна компания, която първоначално започна само с 24-часова програма на английски, а впоследствие създаде канали на испански и арабски език.

Това посочва в статия за медийния феномен Russia Today журналистката от Turkiye Gazetesi Джерен Кенар.

Според някои оценки бюджетът на Russia Today (RT) за 2012 г. се равнява на 300 милиона долара. Персоналът на медийната компания, наброяващ 2 000 служители, работи в цял свят. Kъм момента RT е и един от най-гледаните новинарски канали в Youtube, пише Кенар.

Целта на създаването на RT е да коригира изградения досега имидж на Русия пред света. Защото докато Червеният площад приютява величествените военни паради, съществува и една тъмна страна, съпътстваща имперското видение на Русия. Често в световната преса за Русия се говори във връзка със склонността на Путин към авторитаризъм, в контекста на политическите убийства, големите корупционни скандали и лишаването от свобода на опозиционери. Телевизионният канал RT е създаден в отговор на потребността за обновление на лошия имидж, отбелязва турската журналистка.

Това е част от руската индустрия за дезинформация и манипулация, казва за канала бившият служител на КГБ Константин Преображенски. Андрей Иларионов, един от бившите съветници на Путин, пък е на мнение, че RT е "най-добрата пропагандна машина към външния свят".

В програмите, излъчвани от канала, се представят луксозните търговски центрове, както и пищният нощен живот в Москва. В ефира на RT няма как да чуете и една критична дума за Путин или Медведев. Новините за външната политика на страната се излъчват на същия принцип. Russia Today не вижда нищо рисковано да излъчва новини за това, че режимът в Сирия не използва химическо оръжие. Според медията, Кадафи е велик герой, а протестиращите опозиционери – креатура на Запада, пише Джерен Кенар.

Най-забележително е обаче как RT използва ефективно два елемента, които противоречат един на друг. За зрителската аудитория в развиващите се страни каналът цели да създаде антизападни настроения, а за публиката на Запад – ислямофобия, посочва в заключение Кенар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!