Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Die Welt: От 60 млн. бежанци в света, 30 млн. са деца

OFFNews 20 юни 2015 в 12:14 4645 0

Снимка Quelle: N24

ООН предупреждава за глобална катастрофа с гигантски размери. От общо 60-те милиона бежанци половината са още деца. Само една нищожна част успява да достигне Европа, пише немският Die Welt.

Хиляди сирийци избягаха в Турция от граничния град Тел Абиад. Там обаче границата беше затворена. Турция се страхува от победите на кюрдите. По-късно границата беше отворена.

Броят на бежанците в световен мащаб достигна нов рекорд. В края на 2014 хората, принудени да напуснат домовете си вследствие на войни, конфликти или преследване, са приблизително 59,5 млн., съобщи Агенцията на ООН за бежанците в четвъртък.

Поради многобройни военни конфликти като тези в Сирия, Южен Судан и Украйна броят на бежанците през последната година е нараснал с 8,3 млн. души. От годишния доклад на ВКБООН със заглавие „Светът във война“ става ясно, че това е най-големият отбелязван някога ръст в броя на бежанците. В края на 2013 регистрираните бежанци са 51,2 млн. А най-алармиращото в случая е, че половината от прокудените от родните си места са деца.

59 500 000 е общият брой на бежанците, като половината от тях са деца

От общия брой бежанци 51% са на възраст под 18 години, 46% - между 18 и 59 години и 3% - над 60 години.

Друга видима тенденция, възникнала в резултат на световните конфликти и свързаните с това страдания, е драматично нарастващият брой на бягствата по вода, които крият особена опасност за живота на хората – било то през Средиземно море, Аденския залив и Червено море или югоизточно азиатски води.

Войната в Сирия оставя милиони хора без дом

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш изказва опасения, че глобалната бежанска криза ще се влошава още. Драматичното развитие започна през 2011 с избухване на войната в Сирия, която впрочем предизвика най-мащабните бежански вълни в цял свят.

„Навлизаме в епоха, когато размерът на глобалните бягства и принудителното изселване оставя на заден план всичко случило се до момента“

Антонио Гутереш
Върховен комисар на ООН за бежанците


3,9 млн. сирийци се превърнаха в бежанци. По-голямата част от тях намери убежище в съседни страни. Следват Афганистан с 2,6 млн. прокудени от родните си места хора и Сомалия с 1,1 млн. Сирия беше и страната с най-голям брой на вътрешно разселените лица: 7,6 млн.

В края на 2014 Турция приюти почти 1,6 млн. бежанци и с това се превърна в държавата с най-голямо бежанско население. На следващо място се нарежда Пакистан с 1,5 млн. приютени бежанци и Ливан, където намериха убежище 1,2 млн. жертви на конфликти.

От всичките 60 млн. бежанци около 1/3 са били принудени да напуснат страната си. Повече от 38 млн. души са потърсили закрила от друга държава. ВКБООН съобщава за 1,8 млн. души, които са подали молба за предоставяне на убежище. И тъй като съвсем малка част от световните конфликти са преустановени, броят на бежанците, успели да се завърнат в родината си, е спаднал със 126 800, достигайки най-ниските си нива от 31 години насам.

Според данни на ВКБООН през 2014 средно 42 500 души на ден са били принудени да напуснат родните си домове. Тук се включват бежанци, търсещи убежище и вътрешно разселени лица. Тези стойности показват четирикратно увеличение за последните 4 години (през 2010 година средният брой бежанци на ден е 10 900, а през 2012 нараства на 23 400). Ако всички тези бежанци бяха граждани на една държава, тя щеше да бъде 24-тата по големина нация.

Бившият португалски премиер Гутереш се оплака, че много политици и военни, които са отговорни за конфликтите, остават безнаказани. При това международната организация е напълно безпомощна да потуши тези конфликти. Гутереш се обърна към ООН с молба за повече помощи за бежанците. ВКБООН и другите хуманитарни организации се борят с липсата на средства, тъй като не получават финансова подкрепа, критикува той.

„Днес ние ставаме свидетели на промяна на парадигмите. Навлизаме в епоха, в която размерът на глобалните бягства и изселвания, както и необходимите за тяхното преодоляване средства изместват на заден план всичко, случило се до момента“, споделя Върховният комисар на ООН.

14% от тези хора успяват да достигнат до западните страни, в които намират сигурност. По голямата част от хората остават в кризисните региони

Дори във времена на драстично увеличение разпределението на бежанците е сравнително неравномерно. По-богатите държави приемат значително по-малък брой бежанци в сравнение с не толкова богатите. По-малко от 9 от 10 бежанци (86%) през 2014 са се намирали в страни, които се смятат за по-слабо развити в икономическо отношение. ¼ от всички бежанци са намерили убежище в държави, които са сред най-слабо развитите съгласно статистиката на ООН. Само 14% от всички бежанци успяват да се установят в Европа или в западните държави.

А ето и статистиката относно броя на приетите бежанци по държави:

  • Турция          -  1 590 000
  • Пакистан       -  1 510 000
  • Ливан            -  1 150 000
  • Иран             -     982 000
  • Етиопия         -     659 000

Драматична снимка на бягство от Ислямска държава


Отчаяни сирийски бежанци се спасяват от военните действия за стратегически важния град Тал Абиад, преминавайки турско-сирийската граница край Акчакале. Бягствата са предшествани от драматични сцени. Снимка: DPA

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews