Правителството се изправя срещу джихадистите със законови промени

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2015 в 08:14 3379 4

Правителството се изправя срещу джихадистите със законови промени

Спешни промени в Закона за българските лични документи ще приеме днес правителството. Текстовете бяха публикувани официално 8 юни, а днес вече са в дневния ред на кабинета.

Целта им е ограничаването на транзита на джихадисти през територията на България към страни от ЕС и на доброволци, които искат да се включат в редиците на Ислямска държава. Промените засягат общо пет закона - освен този за личните документи, а чрез заключителните разпоредби в него и в още четири закона. 

Според предложенията, които са внесени от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова, държавата ще има право да отменя българското гражданство на заподозрени в терористична дейност чужденци. В закона за българското гражданство се прави промяна, с която се отменя натурализацията, въз основа на която е придобито българско гражданство, когато лицето действа против сигурността или интересите на страната.

На подобно основание ще се отказва предоставянето на бежански статут. С промени в Закона за убежището и бежанците от кръга на лицата, на които ще се отказва предоставяне на статут, ще бъдат изключени заподозрените в подпомагането и подготовката на терористични актове. Мярката ще се прилага и към лица, които са кандидати за предоставяне на хуманитарен статут.

Друга промяна регламентира забрана да напускат страната на лица, за които има съмнения за принадлежността им към терористична организация. Ограничителната мярка ще се налага със заповед на шефа на ДАНС.

Правят се и промени в закона за чужденците, като се допълват хипотезите за отказ за издаване на виза и влизане в страната. Мярката е насочена срещу транзитното преминаване на джихадисти към европейски страни или на доброволци, които искат да станат част от Ислямска държава. 

Във вторник МВР публикува и новата наредба за реда, по който се осъществява граничният контрол. В нея са описани действията, които органите на реда трябва да предприемат при преминаването на границата на съмнителни лица. 

Затягането на контрола е свързан с пакета мерки, които вече бяха предприети с промени в законодателството след резолюция на Съвета за сигурност на ООН. С промени в Наказателния кодекс вече беше криминализирано преминаването на границата с цел обучение в терористична дейност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2015 в 10:36

Всеобща военна служба какво решение е? Ще ходиш да се биеш с нож и пушка ли?
Далеч по-важно е да се осигурят условия за икономическо развитие и забогатяване така щото да си позволиш модерно въоръжение, а не повече пушки.
Без пари няма отбрана пък ако щеш и да мобилизираш всичко що мърда.

10.06 2015 в 10:26

Турция не е препятствие за джихадистите и може да изгори за месец в ислямисткия пожар. Необходимо е незабавно въвеждане на всеобща военна служба и ускорено обучение на пропуснатите набори, както и укрепване на границата. При лош вариант - ние сме следващите по пътя на джихадитите. Другият проблем наличието на групи вътре в България които биха били податливи на силната социална политика на джихадистите. Заплахата за България от джихадисти е сериозна и реална!

10.06 2015 в 08:57

те , джихадистите , дано се включат в дебатите в парламента ...

ще се почисти политиката от подли твари ...

10.06 2015 в 08:40

То ако ставало само с административни мерки...
Далеч по-важно е да се профилактират рисковите групи, подходящи като среда за навлизане на джихадизма.
У нас това са циганите в гетата.
Там и в момента върви надпревара протестантство vs. ислям.
Ревете срещу циганите, капсулирате ги вместо да ги интегрирате, после чакайте да сте в безопасност.