Чайка отлетя на далечен връх в Северен Кавказ

OFFNews 22 януари 2020 в 17:02 4465 0

Юрий Чайка

Отстраненият от поста си на генерален прокурор на Русия Юрий Чайка е назначен за пълномощен представител на президента в Северно-Кавказкия федерален окръг.

Указът с подписа на Владимир Путин е публикуван в сайта на Кремъл.

Северно-Кавказкият федерален окръг е един от 8-те федерални окръзи на Русия. Населението му е 9 108 737 души, които живеят на площ 172 360 кв.километра. Административен център е град Пятигорск.

В състава на този окръг влизат републиките Дагестан, Ингушетия, Кабардино-Балкария, Карачаево-Черкесия, Северна Осетия-Алания и Чечения.

Пълномощният представител на президента във федерален окръг е длъжностно лице, което се назначава от президента, представлява държавния глава във въпросния окръг и осигурява реализацията на конституционните пълномощия на държавния глава на територията на окръга. Сложната дефиниция е посочена в руската Википедия.

Пълномощният представител е федерален държавен служител и влиза в състава на администрацията на президента на Руската федерация. Длъжността е определена с президентски указ от 13 май 2000 г.

„Чайка отлетя, но пейзажът не се променя“, под това заглавие агенция Росбалт коментира промените на Путин в системата на управлението. В текста се припомня, че Юрий Чайка ръководеше Генералната прокуратура в страната 14 години и че напуска поста „във връзка с преминаване на друга работа“. Президентът обаче светкавично издигна кандидатурата на новия генерален прокурор Игор Краснов, досегашен зам.-шеф на Следствения комитет на Русия.

„Всички клонове на властта ще бъдат подложени на ротации. Прокуратурата и силовите ведомства ще играят ключова роля при трансферите, но и при тях ще има ротации. Освен в кабинета и Генералната прокуратура, очевидно се върви към трансформации и в Следствения комитет, ФСБ и други органи. Ще има размествания не само на хора от една финансово-промишлена група в друга, но и ще се проведе някаква коренна перестройка на самата система на ведомствата и подчиненията“, коментира Иля Грашченков, директор на центъра за развитие на регионалната политика.

Генерал-майор от КГБ в оставка и бивш депутат Алексей Кондауров не очаква кардинални промени. „Колкото до политическите решения, там, където е необходимо, Генералната прокуратура осигуряваше нужните решения – не само по политически въпроси, но и по наказателни дела, където се налага политическата воля на висшата руска власт. Тя пак ще осигурява такива решения, ще следва курса на висшата власт. Там, където няма да бъде принципно, прокуратурата ще заема обикновената си позиция, а може би даже и правовата. Генералната прокуратура е зависим орган, както и съдът, както и всичко останало“, казва той.

„Юрий Чайка далеч не беше идеалният прокурор, ние знаем това. Той имаше постоянни конфликти с Александър Бастрикин /шеф на Следствения комитет на Русия/, които бяха невъзможни за потушаване. А това устройваше Владимир Путин – двете ведомства не се обичат и постоянно доносничат едно за друго пред него“, коментира Генадий Гудков, полковник от запаса на ФСБ и бивш депутат.

Според него Чайка е станал нарицателно име, както и Бастрикин. „Затова от една страна е правилно, че го сменят. Но от друга страна, всичко това не идва от Чайка или от Бастрикин, нито от някой друг. Системата като цяло ще си остане в същите параметри, просто с други фамилии“, допълва Гудков.

През септември 2017 г. Чайка долетя в България и се срещна с тогавашния наш главен прокурор Сотир Цацаров. Подписана бе Програма за сътрудничество между двете институции за периода 2017 – 2019 г. Тя предвиждаше още съвместни мероприятия по обучение на служители на прокуратурата на Република България в Академията на Генералната прокуратура на Русата федерация, провеждането на кръгли маси по теми като противодействие на финансирането на тероризма, борба срещу радикализирането и насилствения екстремизъм и опита на Русия и България в тези сфери.

Източник: Росбалт

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови