Блинкън: Няма съмнение, че Китай е наблюдавал САЩ с шпионски балон

OFFNews 20 февруари 2023 в 13:50 1524 0

Антъни Блинкен

Снимка БТА/АП

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон не се съмнява, че Китай се е опитвал да наблюдава страната чрез шпионски балон, който беше свален край бреговете на Южна Каролина по-рано през февруари. 

"Не мога да кажа категорично какво е било първоначалното намерение, но това няма значение, защото това, което видяхме, очевидно беше опит за наблюдение на много чувствителни военни обекти", каза Блинкън в интервю за ABC в събота, цитирано от Си Ен Ен. 

По думите му преди да бъде свален, балонът е преминал над много от военните обекти. "Взехме мерки за защита на тази информация. Мисля, че ще знаем повече, когато получим останките", допълни държавният секретар.

След свалянето на китайски балон, за който се твърди, че е шпионски, американските военни свалиха още три обекта, които бяха много по-малки. "Смята се, че те не са били свързани с програмата за наблюдение на никоя страна", каза президентът на САЩ Джо Байдън миналата седмица. Вероятно са били използвани за метеорологични или изследователски цели от частни лица, досочи той. 

Според американски служители китайският балон, за разлика от другите три обекти, е имал товар - оборудването, което е превозвал е способно да събира разузнавателни сигнали и да прави снимки. Балонът е пътувал над чувствителни обекти в щата Монтана, обясняват анонимни източници, но пътят на балона е проследен, за да се минимизират възможностите за събиране на разузнавателна информация.

Според САЩ балонът е бил част от група, която е контролирана от китайската армия и се смята, че тя е извършила наблюдение на най-малко 40 държави на пет континента през последните няколко години. 

Китай обмисля да предостави оръжие на Русия

В събота вечерта в Мюнхен Блинкън е казал на китайския държавен съветник Ван И, че САЩ разполагат с информация, че Китай обмисля дали да предостави на Русия помощ, която вероятно включва оръжия и боеприпаси. От началото на инвазията в Украйна преди една година САЩ предупредиха Китай да не прави това.

"Притесненията, които имаме сега, са, че въз основа на информацията, с която разполагаме, те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа", заяви Блинкен в предаването "Face the Nation" на CBS малко след срещата си с Ван, цитиран от Си Ен Ен. 

"И ние им дадохме ясно да разберат, че това може да доведе до сериозен проблем в нашите отношения", добави той. 

В неделя държавният секретар на САЩ кацна във военната база Инджирлик в Южна Турция, за да се запознае на място с усилията за преодоляване на последствията от земетресенията, след което ще отпътува за Анкара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!