Бил Гейтс: Справянето с COVID кризата ще е по-лесно от борбата с климатичните промени

OFFNews 15 февруари 2021 в 13:26 4501 0

Снимка Wikimedia commons

Според Бил Гейтс има две числа, свързани с климата, които трябва да запомните - нула и 51 милиарда.

Разрешаването на климатичните промени би било "най-удивителното нещо, което човечеството някога е правило", смята милиардерът основател на Microsoft. За сравнение, справянето с пандемията от COVID-19 е "много, много лесно", твърди той.

Новата книга на Гейтс "Как да избегнем климатичнo бедствиe" е ръководство за справяне с глобалното затопляне.

"Никога не сме правили преход, какъвто трябва да направим през следващите 30 години. Няма прецедент за това", казва той.

Петдесет и един милиарда са тоновете парникови газове, които обикновено се отделят в атмосферата всяка година. Нула е там, където трябва да стигнем.

Възобновяемите източници като вятър и слънце могат да ни помогнат да станем независими от въглеродните горива като източник на електроенергия, но както отбелязва Гейтс, това е по-малко от 30% от общите емисии. Останалите 70% от световната икономика - стомана, цимент, транспортни системи, производство на торове и др. също трябва да бъдат променени.

В момента просто нямаме начини да направим това за много от тези сектори.

"Правителствата трябва да ръководят процеса"

Според Гейтс са необходими за иновации в мащаб, какъвто светът не е виждал досега. Това трябва да започне от правителствата, твърди той.

В момента икономическата система не определя реалната цена за използване на изкопаеми горива. Повечето потребители не плащат нищо за щетите върху околната среда, причинени от замърсяването от бензина в колата им или от въглищата или газа, които са създали електричеството в дома им. Затова той смята, че правителствата трябва да се намесят за въвеждането на повече зелени продукти.

Това ще изисква огромни инвестиции от правителствата в научноизследователска и развойна дейност, твърди Гейтс, както и подкрепа, която да позволи на пазара за нови продукти и технологии да расте, като по този начин ще помогне за намаляване на цените. Това трябва да бъде "постоянен 30-годишен тласък".

"Бизнесът просто не може да промени цялата тази физическа инфраструктура, освен ако пазарните сигнали са постоянни и много ясни."

Според Гейтс простото ограничение в личната консумация няма да реши проблема. Той твърди, че политическите действия са по-важни, настоявайки правителствата да постъпят правилно и използвайки гласа ни като потребители, да настояват за същото от компаниите.

Бил Гейтс използва частни самолети, но твърди, че самият отказ от летенето не би имал смисъл. Според него отговорът трябва да бъде "вид авиационно гориво, което не струва много повече и е с нулеви емисии и това трябва да са биогорива или електрически горива, или може би използване на зелен водород за захранване на самолета".

COVID конспирации

Гейтс се превърна в ключова фигура за теориите на конспирацията около коронавируса.

Той е обвинен във всичко - от създаването на вируса в тайна лаборатория като част от проект на глобалния елит за обезлюдяване на света, до използването на ваксинациите за имплантиране на микрочипове в хората, за да ги проследява и контролира.

"Защо бих искал да проследявам хората? Знаете ли, аз просто не се интересувам толкова къде ходят хората", смее се той.

Основният фокус на неговите огромни благотворителни усилия е решаването на здравните проблеми в развиващите се страни. Фондацията, създадена от него и съпругата му през 1994 г., е дарила почти 50 милиарда долара за благотворителни дейности. 

Когато говори за ликвидирането на болести като туберкулоза и малария, в светските среди го посрещат с отегчение и се притеснява, че изказванията му по въпросите на климата може да предизвикат подобни противоречия. 

Въпреки това смята, че това е моментът да публикува плана си за борба с изменението на климата, защото това е решаващият момент в дебата.

Гейтс иска идеите му да се включат в зелените стимулиращи пакети, предлагани по целия свят, и да бъдат обсъдени в навечерието на решаващата климатична конференция, която Великобритания е домакин в Глазгоу през ноември тази година.

Той описва младото поколение като "морално убедено", че трябва да участва в промяната по въпроса. Но да се насочи тази енергия към правилните политики няма да е лесно, смята милиардерът. 

Надеждата е, че ще успеем да разработим иновативни технологии, с които да се разрешат проблемите в трудните области. Но той е оптимист, че можем да избегнем най-лошите последствия от климатичните промени.

"Знаете ли, виждал съм много пъти, иновациите ни изненадват в положителен смисъл."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови