Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бездушните чиновници съсипват семейства, но и правителства. Поне в Нидерландия

OFFNews 15 януари 2021 в 19:07 7291 0

Снимка AP/БТА

Нидерландското правителство заедно с крал Вилем-Александър през 2017 г.

Нидерландското правителство на премиера Марк Рюте ще подаде оставка след като хиляди семейства в страната бяха погрешно обвинени в злоупотреба със социални помощи за отглеждане на деца и трябваше да върнат надбавките.

Семействата са потърпевши от тази недопустима грешка, решиха депутатите, след като данъчните власти, съдии и съдебни изпълнители оставиха много родители на произвола. Голяма част от обвинените семейства са с емигрантски произход и стотици потъват във финансова безизходица. 

Решението на Рюте да подаде оставката на кабинета пред краля се случва в ключов момент от борбата с пандемията срещу COVID-19. Нидерландия е в локдаун и министрите обсъждат въвеждането и на по-строги мерки, за да се спре разпространението на вируса.

Очаква се правителството на Рюте да остане като служебен кабинет до парламентарните избори през март. Източник от кабинета вече потвърди информацията, че правителството е взело единодушно това решение.

Родителите са набедени за измамници заради дребни грешки, като липсващи подписи върху документи, и неправомерно принудени да върнат десетки хиляди евро, дадени от правителството като компенсация за разходите за отглежане за деца. Парите, както се изразява един министър, подал оставка във връзка със скандала, са се "изпарили" от системата.

Семейства се разпадат заради натиска, мнозина губят домовете си, майки разказват за финансовата и психологическа тежест, която претърпяват след посещенията на данъчните служители.

Миналата година данъчната служба призна, че 11 000 души са били подложени на допълнителен контрол, само защото са имали двойно гражданство. Това признание затвърди широко разпространеното убеждение сред много етнически малцинства в Холандия, че дискриминацията срещу тях е институционализирана от управляващите.

Но макар че може да се разглежда като отговорна, почтена реакция - жертване на властта и признание за провала на правителството, оставката може да се тълкува и като акт за самосъхранение на правителството на Рюте, защото ще избегне перспективата от загуба на вот на недоверие в парламента.

Какво казват несправедливо обвинените родители?

Скандалът започва през 2012 г. и броят на засегнатите родители вероятно ще достигне 26 000.

Една от майките е принудена да плати на данъчните власти около 48 000 евро. Тя опитва да обясни на властите, че са допуснати грешки, но след това служителите започват да й удържат не само надбавките за отглеждане на деца, но и други обезщетения.

Наемът й е просрочен и енергийните компании отказват да осигурят редовно снабдяване. В крайна сметка тя губи работата си и не успява да намери друга, тъй като на нея се гледа като на измамник. 

"[В кабинета] има хора, които са позволили това да се случи, позволили са да продължи и в крайна сметка са искали да го прикрият", разказва един от родителите пред RTL Nieuws.

Какво ще се случи след това?

Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на Рюте се представя добре според социологическите проучвания, така че на изборите на 17 март може да управлява отново. Рюте вече е ръководил три правителства от 2010 г. насам.

Жертвите на скандала с детските надбавки, които е трябвало да връщат големи суми, тази седмица подадоха официална жалба срещу няколко настоящи и бивши министри.

Компенсация в размер на минимум 30 000 евро трябва да бъде изплатена на всеки родител, който е бил несправедливо обвинен. Мнозина твърдят, че това не е достатъчно.

Финансовият министър Александра ван Хуфелен заяви, че на децата, потърпевши от скандала, също трябва да се обърне внимание, за да могат "скоро да продължат напред".

Това не е първият път, когато правителство в Нидерландия подава оставка в знак на колективна отговорност. През 2002 г. кабинетът подаде оставка след обнародването на доклад, според който министрите и военните не са успели да предотвратят клането на мюсюлмани в Сребреница по време на босненската война седем години по-рано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!