Без трафик на кораби по зърнените коридори в Черно море на 2 ноември

OFFNews 01 ноември 2022 в 18:42 1421 0

Снимка БТА / АР

Делегациите на Украйна, Турция и ООН са се договорили да не планират никакво движение на плавателни съдове в рамките на черноморската зърнена инициатива за 2 ноември, предаде Ройтерс, позовавайки се представителството на ООН в Съвместния координационен център в Истанбул.

"Секретариатът на ООН в Съвместния координационен център съобщава, че делегациите на Украйна, Турция и ООН са се договорили да не планират движение на плавателни съдове в рамките на Черноморската инициатива на 2 ноември", се посочва в съобщението.

В съобщението се отбелязва още, че инспекторите на Турция и ООН са извършили 36 инспекции на намиращите се в турски води плавателни съдове днес, няколко дни след като Русия замрази участието си в инициативата на 29 октомври.

Междувременно, както предава БТА, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е провел във вторник телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, по време на който двамата лидери са обсъдили въпроси от регионалния дневен ред с акцент върху последните събития в руско-украинската война.

Ердоган е отбелязал, че Анкара продължава да предприема необходимите инициативи с всички страни с цел разрешаване на проблемите, свързани с прилагането на Истанбулското споразумение за доставки на зърно (от пристанищата на Украйна – б.р.).

Турският лидер е изразил увереност, че ще бъде създадена атмосфера на сътрудничество за разрешаване на въпроса за зърнените доставки. Според него конструктивният подход по темата би оказал стимулиращо въздействие върху двете страни по въпроса за завръщане към диалога.

От своя страна Путин е заявил, че Русия би могла да обмисли възобновяването на участието си в споразумението само след детайлно разследване на обстоятелствата около атаката с дронове срещу руски военни кораби в пристанището на Севастопол, както и след гаранции от страна на Киев, че няма да използва хуманитарния коридор за военни цели, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от Ройтерс.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови