Спрете да използвате храната като оръжие! НАТО поиска Русия веднага да възстанови износа на зърно

OFFNews 30 октомври 2022 в 17:23 3234 8

Русия наруши споразумението с ООН за износ на зърно и обвини Украйна за това.

Снимка БТА/АП

Русия наруши споразумението с ООН за износ на зърно и обвини Украйна за това.

НАТО призова Русия незабавно да се върне към издействаното от ООН споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, за да бъде доставено на крайно нуждаещите се държави, предаде Ройтерс.

Москва вчера замрази участието си в това споразумение след атака с дронове срещу руския Черноморски флот, базиран в Севастополския залив, край окупирания полуостров Крим и обвини Украйна за решението си. Така Руската федерация нарушава договореното с ООН. Обратът изправя милиони хора по света пред риск от глад.

Украйна реагира вчера с призив към останалите страни да поискат Русия "да спре игрите на глада" (думите са на външния министър Дмитро Кулеба).

Днес говорителката на руската дипломация заяви, че зърнената сделка е провалена от режима на украинския президент Володимир Зеленски, ръководен от Великобритания.

Цитирана от руската агенция ТАСС, тя твърди:

"Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв. Не им стигат парите и оръжията. Те искат повече смърт. Това е адският трон, на който се държи киевският режим - пари, оръжия, смърт". Така говорителката коментира обвиненията на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че Москва смята да отстъпи на други страни 500 000 тона зърно, най-вероятно откраднато от Украйна".

По-късно през днешния ден говорителката на НАТО Оана Лунджеску заяви, цитирана от БТА:

"Президентът Путин трябва да спре да използва храната като оръжие и да сложи край на незаконната война в Украйна. Призоваваме Русия да преосмисли решението си и да поднови веднага сделката, за да може храната да достигне до тези, които се нуждаят от нея най-много.“

По думите на Лунджеску износът на украинско зърно ще помогне за намаляването на цените на храните в целия свят. По-рано днес президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че заради решението на Москва може да се задълбочи глобалната продоволствена криза.

Турция обяви, че преговаря с Москва за възобновяване на сделката за износ на украинско зърно. Това заяви министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

В днешното изявлението на турското министерство на отбраната се посочва, че в резултат на работата на СКЦ 9,3 милиона тона зърно са изпратени от украинските пристанища до нуждаещите се страни.

Вчера руският аграрен министър Дмитрий Парушев даде знак, че Руската федерация е готова – съвместно с Турция – да достави безвъзмездно в срок до 4 месеца 500 хил. тона зърно на най-бедните страни.

В началото на септември президентът на Руската федерация Владимир Путин нарече ситуацията с износа на зърно от Украйна "поредната нагла измама" и "груба хитрост". Според него зърното се изнася не за развиващите се по-бедни страни, а за държавите от Европейския съюз.

Вчера прессекретарят на украинския президент Володимир Зеленски - Сергей Никифоров - заяви в коментар за в. "Съперник", че Украйна очаква реакцията на Турция и ООН по отношение на това изявление на Руската федерация.

"Украйна не е подписвала никакви "споразумения за зърно" с Русия. Подписалите я страни са Русия, Турция и ООН. Украйна не е подписала никакви споразумения с Русия, защото разбира, че тя почти никога не спазва поетите от нея ангажименти. Затова очакваме реакцията на подписалите споразумението страни", каза Никифоров.

ООН е в контакт с Русия, увери вчера говорителят на международната организация Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс и БТА. Той подчерта, че е жизнено важно "всички страни да се въздържат от всякакви действия, които биха изложили на риск Черноморската зърнена инициатива, която е ключов хуманитарен опит и явно има положително въздействие върху достъпа до храни за милиони хора по света".

Ден преди обявяване на руското решение за излизане от зърнената сделка държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Русия ще се сблъска със "силен гняв", ако се откаже от споразумението.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на хранителни продукти и торове на международния пазар. ООН и Русия подписаха меморандум за разбирателство, съгласно който световната организация се ангажира да съдейства за осигуряване на безпрепятствен достъп на руски торове и други продукти до световните пазари. Друг документ утвърди механизма за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Украйна. Въз основа на споразумение между Русия, Турция, Украйна и ООН беше създаден СКЦ, който трябва да осигури проверката на корабите със зърно, както и да възпрепятства провокациите и да предотврати контрабандата на оръжие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5396

8

Бай Пешо от Перни 6

31.10 2022 в 07:44

Знаем до какво доведе нападението на Пърл Харбър 1941 година, но когато е нападнат Севастопол, русия използвала храната като оръжие. Абе вие малоумни ли сте?!

2550

7

alfakentavur

31.10 2022 в 06:52

Няма по-нагли и противни изроди от рашистите.
Във военно отношение и на малкия пръст на Адолф не могат да стъпят. Затова се опитват да го надминат в продоволствени престъпления срещу човечеството.

Това е характерно за всички диктатори - изобщо не мислят, че историята ще ги съди. Не само това, но и родината им, за която уж милеят толкова много, ще страда десетилетия и повече в следствие на престъпленията им.

200

5

Koci Don

30.10 2022 в 22:59

Бати гнусното сайтче пълно с малоумни тролове, точно като прокопиевия дневник

2051

4

Propaganda

30.10 2022 в 19:57

Горките орки, пак жертвите са те.

Паркирали корабите в чужди пристанища, нямат ПВО, нямат контраразузнаване, после пискат като справедливо ги дерусофицират и пратят при подводницата маССква.

А, да и Украйна е виновна, че иска да разпределя...СОБСТВЕНОТО си зърно, заграбено от руССките фашисти.

-240

3

редовно четящ

30.10 2022 в 19:19

Хич не ми е язък за руzките момчета. Съжалявам единствено невинните жертви на обстрела им. А тези момчета трябва да отидат на съд!

22547

2

dolivo

30.10 2022 в 19:04

хехе, га стреляха ракети от корабите гьотере къдетомпаднат им беше удобно

като ги удариха и заболя, станаха жертвите им терористи

охранявали зърното, хаха, това като рекетьора, който отива в магазина и намеква на собственика, че ще го "охранява" срещу такса

ми не правете нищо просто бе, руски мошеници с куртки

язък за руските момчета от флота, зорлям им изцапаха ръцете с кръв

345

1

Джендо Джедев

30.10 2022 в 19:01

""Зърнената сделка бе провалена от Зеленски и неговите терористи, ръководени от британски спецове, за да бъде добавен към ядрения шантаж и продоволствен такъв.""

Хахаха, точно пък Рашка да говори за ядрен и продоволствен шантаж... Май единственото, в което не са обвинили Украйна, е газов шантаж. Oh, wait! :D