Ердоган продължава зърнената сделка и без Москва, 12 кораба излязоха натоварени от Одеса, Южни и Черноморск

OFFNews 31 октомври 2022 в 13:28 5301 1

Балкерът Ikaria Angel
Балкерът Ikaria Angel с 40 хиляди тона зърно е натоварен под егидата на ООН за Етиопия.

Турция ще продължи да спазва зърнената сделка, за да реши проблема с продоволствената сигурност, въпреки колебанието на Русия . Това заяви президентът Турция Реджеп Таип Ердоган, цитиран от РИА Новости. Турският лидер коментира най-новото развитие със зърнения коридор по време на реч на 8-ия Световен тюркски конгрес по медицина в Истанбул.

„Стремихме се да доставяме пшеница, произведена в Украйна и Русия, на страни, изправени пред заплахата от глад. Благодарение на съвместния механизъм, който създадохме в Истанбул, направихме украинската пшеница достъпна за целия свят и спомогнахме за намаляване на хранителната криза. Въпреки че Русия се колебае в това отношение поради липсата на същите възможности за себе си, ние ще продължим да правим всичко възможно, за да служим на човечеството“, каза турският Ердоган.

По-рано стана днес стана известно, че екипи на Турция и ООН са възобновили проверката на корабите като част от сделката за зърно, след като Русия се оттегли от нея. ООН вече е съгласувала с Киев и Анкара план за движението на 16 кораба на 31 октомври. Организацията също възнамерява да инспектира 40 кораба, закотвени близо до Истанбул следващия понеделник, 7 ноември.

Успоредно с това от пристанищата в Одеса, Южни и Черноморск са излезли 12 кораба с натоварено украинско зърно – общо 355 хиляди тона селскостопанска продукция за страни от Африка, Азия и Европа. Голяма част от зърното е контрактирано и натоварено под егидата на ООН, сред блокираните първоначално балкери е бил и корабът за насипни товари Ikaria Angel, натоваре с 40 хиляди тона зърно за Етиопия, която е на ръба на глада. В обратна посока в украинските пристанища са пропуснати да товарят четири нови кораба. Руските власти са били информирани от Анкара и ООН, че и без Москва ще продължи работата на 10 инспекционни екипа по проверката на 40 плавателни съда. Предложението е било прието от Украйна, а Русия заяви, че не може да гарантира сигурността на корабите.

След атаката с дронове срещу кораби на Черноморския флот на 29 октомври руското министерство на отбраната обяви, че спира зърнената сделка за неопределено време. Москва обяви, че в атаката е замесено Обединеното кралство и я нарече терористичен акт. В различни руски източници се твърди, че част от дроновете е възможно да са излетели от натоварени със зърно кораби в акваторията на Черно море по маршрута на зърнения коридор. Руските агенции акцентират и на това, че над района инцидента са кръжали разузнавателни западни самолети.

В резултат на заявлението на Москва за прекратяване на зърнения коридор и оттегляне от зърнената сделки фючърсите на пшеницата на Чикагската стокова борса са скочили с 6 процента, а на царевицата с 3 на сто, съобщава Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови