300 хиляди тона селскостопанска продукция напусна Украйна по зърнения коридор за седмица

OFFNews Последна промяна на 08 август 2022 в 19:05 1310 0

Товарният кораб „Поларнет“  пристига в пристанището Дериндже в залива Измит

Снимка БТА / АР

Товарният кораб „Поларнет“ пристига в пристанището Дериндже в залива Измит

Над 300 хиляди тона зърно и селскостопанска продукция са изнесени от Украйна в рамките на първата седмица от реализацията на споразумението за зърнения коридор, информира турската държавна телевизия ТРТ, цитирана от БТА.

В рамките на споразуменията от Истанбул от украинските пристанища са потеглили десет кораба, натоварени със зърно. Досега е транспортирано 305 458 тона зърно и селскостопански продукти.

Всички плавателни съдове, пристигащи от Украйна, се проверяват на входа на Босфора от представители на Съвместния координационен център (СКЦ).

Очаква се тази вечер да пристигнат четири кораба със зърно. Плавателните съдове потеглиха от Украйна вчера. Това са корабът "Мустафа Неджати" с 6 000 тона слънчогледово олио, което трябва да бъде доставено в Италия, корабът "Стар Хелена" с 45 000 тона слънчоглед за Китай, корабът "Глори", превозващ 66 000 тона царевица за Истанбул, и плавателният съд "Рива Уинд", превозващ 44 000 тона царевица за турското пристанище Искендерун.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Споразумението предвижда отваряне на три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни, за зърното, което не можеше да бъде изнесено заради продължаващата вече шест месеца война между Русия и Украйна. В Истанбул е създаден Съвместен координационен център, който инспектира товарите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band