Беларус осъди седем опозиционери на между 4 и 7 години затвор

OFFNews 25 май 2021 в 15:13 1127 0

Снимка Getty Images

Павел Северинец на протест в Минск през декември 2020 г.

Лидерът на опозиционна партия в Беларус Павел Северинец и шестима други активисти бяха осъдени във вторник на затвор със срок от 4 до 7 години, съобщи Агенция Франс прес.

Делото срещу седмината започна в средата на май в Могилев, в източната част на страната, за участие в "масови размирици", както е наричано мащабното следизборно протестно движение от 2020 г., преследвано от режима на президента Александър Лукашенко.

Решението идва, когато Беларус е обект на нови европейски санкции, след като отклони полета Атина-Вилнюс в Минск в неделя, за да бъде арестуван Роман Протасевич, 26-годишен опозиционен журналист, който беше на борда.

Павел Северинец, който ръководеше Християндемократическата партия, беше арестуван през юни 2020 г., докато събираше дарения в подкрепа на опозиционен кандидат за президентските избори през август. Шестимата други лица, съдени в същия процес, който се проведе при закрити врати, също са активисти срещу властта.

Опозицията оспорва преизбирането на Лукашенко, който е на власт от 1994 г.. Президентските избори през август 2020 г. са считани за фалшифицирани.

"Беларус ще бъде свободен", каза Северинец от клетката на подсъдимите в залата, след като изслуша присъдата, а присъстващите на съдебното заседание негови поддръжници скандираха с него "Вярваме, можем, ще спечелим" и пляскаха с ръце.

Режимът на Александър Лукашенко вече е обект на многобройни санкции от Запада за грубото репресиране на безпрецедентното протестно движение, при което десетки хиляди хора излязоха по улиците през 2020 г. Беларуският режим увеличава репресиите и лишаването от свобода на несъгласните или ги принуждава да избягат в изгнание, допълват АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови