Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Български дипломат в Кабул: Взривът стана на 300 м от нас, добре, че не бяхме в офисите

OFFNews 31 май 2017 в 21:38 4749 1

Снимка AFP

Взривът в Кабул е нанесъл материални щети на българското посолство, което се намира много близо до мястото на експлозията. 

При атентата загинаха 90 души, а над 380 бяха ранени. 

Това, което спасило нашите дипломати, е, че взривът е станал половин час преди началото на работното време и те все още не са били в офисите си, които са най-сериозно засегнати. 

Дипломатическата ни мисия в Кабул се състои от 7 души. Всички се намират в сградата на посолството. 

"Първоначално се усети като земетресение, в последствие вече ударната вълна отнесе всичко. Няма пострадали - просто невероятен късмет. Просто поради ранния час не си бяхме влезли още по работните места и бяхме в спалните помещения, а те са в по-закътаната част на посолството. Най-големите поражения са в офисите ни. В момента разчистваме всички последици от ударната вълна. Има много счупени прозорци, окачени тавани паднали. На около 200-300 метра от нас се случи", разказа пред БНТ временно управляващият дипломатическата ни мисия Николай Димитров.

"Много рядко тук стават атентати, но в последните няколко месеца това вече е вторият атентат, който става с кола-бомба. Ние си имаме планове за действие при такива ситуации, колективът е подготвен, никой не е дошъл с някакви неправилни нагласи за това къде отива да работи", коментира той.

Външното министерство категорично осъди атентата и изказа съболезнования на близките на загиналите. 

"За последните няколко дни това е поредният варварски акт на екстремизма, който се стреми да дестабилизира цели държави и региони, отнемайки живота на невинни цивилни жертви, сред които жени и деца. След атентата в Манчестър, последователните кървави инциденти в Египет, Ирак и в Афганистан са поредното потвърждение, че тероризмът не признава граници и няма етническа и религиозна принадлежност", обявиха оттам.

"Безскрупулното потъпкване на ислямските традиции по време на свещения месец Рамадан е показателно за „ценностите”, които проповядва радикалната идеология, удобно криеща се зад Исляма, насаждаща религиозна нетърпимост, омраза и недоверие между хората с различна конфесионална принадлежност", допълниха от ведомството.

По данни на афганистанското здравно министерство в атентата са убити 90 души, а 380 са ранени. /

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!