България и още 24 държави от ЕС одобриха фискалния пакт

Александра Маркарян 31 януари 2012 в 09:06 2777 0

Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС
България и още 24 държави от Европейския съюз одобриха текста на фискалния пакт, който трябва да бъде подписан през март. Той въвежда задължение за балансирани бюджети. Извън пакта останаха Великобритания и Чехия, предаде БНР. България и другите страни, които засега не са приели еврото, не получиха желания официален статут на наблюдатели в бъдещите отделни срещи на върха на Еврозоната. Европейските лидери отделиха особено внимание на необходимите мерки за стимулиране на икономическия растеж и заетостта. Приет беше общ документ, който предвижда подкрепа за малките и средни предприятия, зелената икономика, енергийната сигурност и цифровите технологии. Ще се подпомага трансграничната мобилност на работници, а пари от еврофондовете ще се пренасочват за справяне с безработицата сред младите. Документът съдържа и призив за постигане на напредък в дискусията за координация на данъчните политики. Българският премиер Бойко Борисов обаче беше категоричен, че този текст не задължава страната ни да увеличава данъци, и че той не би подкрепил подобно решение:
Ние сме го заявили ясно и имаме веднага ход – на първи март не подписваме, тъй като българският парламент няма да даде разрешение. Този номер, който холандците направиха, ще бъде в сила във всеки случай, когато един премиер не иска да подпише нещо. Ние не казваме, че бихме могли да правим номера. Това беше лош прецедент – при 100% изпълнени критерии поради някаква друга причина, ние не сме все още в Шенген.
Германският канцлер Ангела Меркел определи като „много важен знак” ангажимента на 25-те страни да заложат в законодателството си ограничението бюджетният дефицит да не превишава 0,5% от БВП:
Направихме важна стъпка към съюз на стабилността. Това, че се решихме на тези допълнителни задължения, е много важно за онези, които наблюдават Европа и еврозоната отвън.
Френският президент Никола Саркози отхвърли германския план за европейски бюджетен комисар с вето върху финансовата политика на гръцкото правителство:
Не може да става и дума да поставяме която и да е страна под надзор. Това няма да е нито разумно, нито демократично и ефикасно.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови