Археолозите изследват праисторически хора и различни цивилизации в земята на Израел

OFFNews 27 ноември 2020 в 12:11 14238 0

Разкопките в Назарет хвърлят светлина върху начина на живот и социално-политическите процеси в града и може да обяснят някои от историите за Исус, описани в Библията. Снимка: StateofIsrael

Помните ли вдъхновяващата история от лятото за израелски тийнейджъри, които откриха златно съкровище? Момчетата участваха като доброволци в археологически разкопки в района на Явне, в централната част на Израел. И тъкмо те се натъкнаха на близо килограм 24-каратови златни монети от преди 1100 години. Повечето от 425-те монети с общо тегло 845 грама са датирани от ранния ислямски период, когато регионът на Централен Израел е бил част от Абасидския халифат.

Невероятният шанс и успехът на младежите дават възможност на археолози и историци да изследват живота през т.нар. златен период на исляма. Сред монетите, които са съхранени непокътнати през вековете в глинен съд, има и дребни златни слитъци, сечени от византийския император Теофил, което според учените е рядко доказателство за връзките между двете империи, които по онова време си съперничат.

Почти всеки ден в информационния поток на световните медии се намира място за истории за значими археологически находки в Израел. В страната има десетки археологически площадки, източник на множество безценни находки за различни епохи и исторически събития. Древната земя на Израел е била територия на много народи, култури и държави през вековете, а израелски и световни археолози, и изследователи възстановяват историята от праисторическия човек до днес въз основа на находките.

Израелската служба по антиките отговаря за антиките и археологическите площадки в страната, за разкопките, за съхраняването, изучаването и опазването на всички древни съкровища и антики, намиращи се в Ерец Израел.

През 2018 г. при археологически разкопки в района на Кесария в Северен Израел бяха открити златни монети и обеци, за които се счита, че са от преди 900 г. Ръководителите на експедицията Петер Генделман и Мохамед Хатар, тогава заявиха пред медиите, че най-вероятно находката е свързана със завладяването на града от кръстоносците през 1101 г., смятано за едно от най-драматичните събития в града през Средновековието.

В района на Кесария в Северен Израел бяха открити златни монети и обеци, за които се счита, че са отпреди 900 г. Снимка: StateofIsrael

Миналата година археолози обявиха, че са открили в град Акра тайни тунели, построени от рицарите тамплиери, вероятно, за да преместят златото под земята до своята "Кула на съкровищата". Старият град на Акра е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Градът в Галилея се споменава още в Библията. Археологическите разкопки там от началото на 90-те години на миналия век разкриват подземен проход, водещ до крепостта на рицарите тамплиери от 13 век. Останките от града на кръстоносците, датиращи от 1104 г. до 1291 г., са добре запазени и могат да бъдат разгледани. Археолозите откриха и останките от пищната крепостна централа на воините.

Миналата година археолози обявиха, че са открили в град Акра тайни тунели, построени от рицарите тамплиери. Снимка: StateofIsrael

Старият град Акра в Галилея, който се споменава още в Библията, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО Снимка: StateofIsrael

Учените често откриват в Израел исторически доказателства за библейски истории. Разкопки в Назарет през април тази година хвърлят светлина върху начина на живот и социално-политическите процеси в района на града на Исус около 70 г. Ръководителят на изследването Кен Дарк описва в книга, че жителите на Назарет може да са се опълчили на Рим по време на бунт през около 70 г. сл. н.е., копаейки пещери като укритие от римските войници. Откритите при разкопките находки свидетелстват, че хората в Назарет по онова време не са възприели в бита си римските традиции, а използвали съдове от варовик, материал, считан за чист от юдейските религиозни закони по онова време.

През август археолози откриха митичното библейско селище, където се смята, че Исус е извършвал чудеса. Според Библията Бетсаида е домът на апостолите Петър, Андрей и Филип и именно там Исус нахранва 5 000 души с две риби и пет хляба, ходи по водата и помага на слепец да прогледне. Учените попадат на находката след повече от 30-годишен труд.

Сериозните археологически изследвания на територията на днешен Израел започват още през 15-и век. Първата по-значима научна разработка на античните находки в Израел е на ориенталиста Адриан Релан. "Palaestina ex monumentis veteribus" е публикувана през 1709 г. Американският теолог Едуард Робинсън публикува първото топографско изследване на района, след като го посещава през 1838 г. Лейди Хестър Станхоуп и предприема първите съвременни разкопки в Ашкелон през 1815 г. През 1850 г. французинът Луи Фесилиен дьо Соси също организира разкопки.

През 1985 г. в района на Ашкелон започва археологическа експедиция, водена от Лорънс Стейджър. На площадката, на дълбочина от около петнадесет метра, има множество артефакти от ханаанци, филистимци, персийци, елини, римляни, византийци, кръстоносци.

Синагогата Бейт Алфа от византийско време е открита от израелски археолози в началото на миналия век. Построена през 5-и век, с мозаечен под. Надпис на арамейски свидетелства, че мозайката е от управлението на император Юстиниан Първи. Всяка от трите сегмента на мозайката изобразява история – кивотът, зодиак и жертвоприношението на Исак. Дванадесетте имена на зодиака са на иврит.

Пещерите на Кармел са друга изключителна археологическа площадка в Израел. Пещерата Мисия е открита от група антрополози и археолози от университетите в Хайфа и в Тел Авив. През 2007 г. учените попадат там на находка, която вероятно е първият известен праисторически човек извън Африка. Учените откриват каменни инструменти и животински кости от преди 250 000 години. През януари 2018 г. е намерен фрагмент от челюст на ранен човек с осем зъба.

Град Мамшит - Мемфис от Набатейското царство е обявен за обект на световната наследство на ЮНЕСКО през 2005 г. Разкопките там попадат на най-голямата находка от монети, намирана някога в Израел – 10 500 сребърни монети в бронзов съд, датиращи от 3- и век. Мамшит е най-малкият от набатейски градове, открити при разкопки в Негев – Авдат, Хауза, Шивта, но е най-добре запазен и възстановен. На площадката са открити оцелели почти непокътнати цели улици, множество набатейски сгради с дворове и тераси. Повечето от сградите са построени в късния набатейски период, около 2 век, след като царството е анексирано от Рим през 106 г.

Монетите, открити в земите на Израел. Видео: Israel Antiquities Authority

Тел Рехов е една от най-значимите археологически площадки от бронзовата и желязната епоха. Учените работят там от 1997 г.

Сред много други находки през 2007 г. археолозите попадат на следи от най-стария в света пчелин – 30 цилиндрични конструкции от глина. Те били в двора на архитектурен комплекс, разрушен в края на 10 и началото на 9-и век преди новата ера, при управлението на царете Давид и Соломон.

Тел Беер Шева също е обект от световното наследство на ЮНЕСКО от 2005 г. Смята се, че археологическата площадка е мястото на библейския град Беер Шева, за който се смята, че е основан от еврейските племена около 10 век пр. н.е. Според Библията кладенците на града са изкопани от Авраам и Исаак при заселването им по тези места.

Археолозите са разкрили също камък с гравирани персонажи с рога, както и статуетка на жена, държаща барабан. Това е първата открита голяма крепост от кралството на Гешур от този период, което се е разпростирало до Сирия.

Само преди седмици израелски археолози се натъкнаха на Голанските възвишения на крепост, датираща от преди 3 000 години и изградена от съюзници на цар Давид. Укреплението е построено с базалтови камъни. Ръководителят на разкопките Барак Цин разкри част структурата, която беше представена на медиите, разположена върху площ от около 1 000 квадратни метра.

Археолози, работещи в Израел, поднесоха и една от най-любопитните новини от последните дни, като с находките си опровергаха древното схващане, че Голиат е гигант с чутовна сила.

А една от най-сензационните новини, която чака все още потвърждението на историци и археолози, е интерпретацията на находка от края на миналата година край Йерусалим. Там бе открит древен храм, в който може би са се съхранявали 10-те божи заповеди. При експедицията археолозите са датирали храма отпреди 3 100 години. В него е открита плоча с надписи от Стария завет, под който учените предполагат, че може да се намирали плочите с 10-те божи заповеди, преди да бъдат положени в кивота. Храмът се намира в древното селище Бейт Шемеш.

Доктор Зви Ледерман, археолог от университета в Тел Авив, каза пред израелските медии: "Това е един от редките случаи, при които бихме могли да слеем библейския разказ с археологическата находка", каза д-р Цви Ледерман, археолог от университета на Тел Авив.

Публикацията се осъществява в партньорство с посолството на Израел в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови