Американски сенатори поискаха 'пълна отчетност' около скандала с Кристалина Георгиева

Елена Николова 28 септември 2021 в 11:43 2223 0

Високопоставени американски сенатори в Комисията по външните работи към Сената на САЩ призоваха за "пълна отчетност" около спора за подправените данни в доклада на Световната банка, предаде "Ройтерс". В него беше замесен и директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, която според обвиненията е оказала натиск с цел повишаване позицията на Китай.

Председателят на комисията Робърт Менендес (от демократите) и Джеймс Риш, най-високопоставеният сенатор от републиканците, призоваха в писмо президента Джо Байдън да нареди на Министерството на финансите на САЩ "да осигури пълна отчетност за случая, с необходимото усърдие и бързина".

Кристалина Георгиева, която е управляващ директор на МВФ от 2019 г., отхвърли твърденията в доклада на американската юридическа кантора WilmerHale. Според тях през 2017 г., когато тя заема ръководен пост в Световната банка, е оказала натиск да бъде повишена позицията на Китай в класацията на световните икономики Doing Buisness за 2018 г. 

В петък шефът на МВФ нарече нападките срещу нея "фалшиви и изопачени". В своя защита тя обвини тогавашния президент на СБ Джим Йон Ким в манипулиране на данни. 

Вчера зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис се срещна с Георгиева във Вашингтон, след което излезе с позиция в Twitter, в нейна подкрепа. Постът му гласи:

"Винаги е хубаво, когато се срещна с Георгиева от МВФ. Обсъдихме световната икономика. МВФ показа истинско лидерство в областта на специалните права за тиража - сега работим за насочване на това финансиране към развиващите се страни."

Подкрепа за Георгиева изразиха и известни икономисти като Джефри Сакс и жени лидери. В публикация за Financial Times Сакс написа, че обвиненията срещу Георгиева са "помрачаване на името ù", а нейно евентуално отстраняване от поста би довело до "опасна и скъпа капитулация за антипекинската истерия". 

Досега Министерството на финансите на САЩ, което държи значителна част от акциите на двете международни финансови институции - СБ и МВФ, не е казало нищо повече по случая, освен че проучва обвиненията срещу Кристалина Георгиева. 

Bloomberg твърди, че министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън отказва да приема телефонни обаждания от директора на МВФ, след като избухнал скандалът. Говорителят на ведомството Александра ЛаМана отказа коментар. Молбата за такъв отклони и личен говорител на Георгиева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!