Американски доклад предупреждава за растяща руска намеса в цяла Европа

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2018 в 15:20 4973 2

За растяща руска намеса из цяла Европа предупреждава доклад на американски конгресмени демократи. 

Дори след като някои западни демокрации са реагирали с агресивни контрамерки, американският президент Доналд Тръмп не е предложил стратегия за опазване на САЩ от системната намеса на Кремъл, се казва в доклада, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

Това е първият доклад от Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори в САЩ през 2016 г. досега. В него Тръмп е лично критикуван от авторите на доклада, че не е успял да реагира на засилващите се дестабилизиращи дейности на Русия в САЩ и по света. 

В доклада, с който АП разполага преди официалното му публикуване по-късно днес, че "никога досега президент на САЩ не е пренебрегвал толкова явно такава тежка и засилваща се заплаха за националната сигурност".

Докладът, който се състои от 200 страници, е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен от републиканците в комисията.

В него се описват руски операции в 19 европейски страни още преди да е излязъл докладът на двупартийното разследване на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г.

В изявление Кардин обясни, че е поръчал доклада, за да видят американците "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света.

"Докато президентът Тръмп на практика бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си арсенал и търси нови възможности да затруднява държавни управления и да подкопава подкрепата за демократичните и международни институции, които САЩ и Европа са изградили през последните 70 години", каза Кардин.

Той обвинява Путин за "неуморните му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ" и призовава за изслушвания в комисии и други усилия в помощ на европейските страни да се противопоставят на руската агресия.

В доклада също така се настоява правителството да финансира и използва в пълна степен Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент, който според авторите е затруднен от "липса на усещане, че е нужна спешна реакция и от самоналожени ограничения" под ръководството на държавния секретар Рекс Тилърсън.

Този център бе създаден през 2016 г. за борба с терористичната пропаганда, а впоследствие правомощията му обхванаха и борба с руската пропаганда съгласно нормативен акт, изготвен от сенатори републиканци и демократи.

В доклада се говори за продължаващи от години кибератаки, дезинформация, прикрити операции в социалните медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и в най-крайните случаи опити за убийство и военни операции, които са дестабилизирали крехките демократични правителства на Украйна и Грузия. Документът се опира в голяма степен на открити източници на информация, както и на разговори с европейски дипломати и други правителствени служители.

Според доклада изборите във Великобритания, Франция и Германия са били компрометирани от организирани от Москва кибератаки, платени публикации в онлайн форуми и финансиране на радикални политически групи. Тези държави и други по-малки европейски страни като Финландия и Естония са похвалени за бързата им и често ефикасна реакция.

Тръмп е приканен да създаде междуведомствена група за борба с руската намеса по модела на Националния антитерористичен център, който бе създаден след нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8011

2

kokoten

10.01 2018 в 16:22

...ей,тия руснаци са голяма работа,какво ли не им спретваха и пак са напред с лошавините които правят...

7671

1

Hissarion

10.01 2018 в 15:54

Докладът се опирал на разговори с европейски дипломати и правителствени служители. Сигурно са питали Сашо 11 и Плевнелиев.