78 г. от атомната бомбардировка над Хирошима

OFFNews 06 август 2023 в 08:00 1368 0

Американският бомбардировач B-29

Снимка Getty Images

Американският бомбардировач B-29 "Енола Гей" се приземява след хвърлянето на атомната бомба над Хирошима.

На 6 август преди 78 години е извършена първата в света атомна бомбардировка над Хирошима, Япония.

Днешният ден е обявен за Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие.

Бомбардировката е извършена от САЩ през 1945 г., по време на Втората световна война (1939-1945).

Близо 220 000 души загиват при атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки (9 август 1945), а над 200 000 умират по-късно от лъчева болест.

Бомбата създава екипът на американския физик теоретик Дж. Робърт Опенхаймер, директор на Проекта "Манхатън", в Лос Аламос, Ню Мексико. Историята на "бащата на атомната бомба" пресъздава на големия екран биографичният филм "Опенхаймер" (2023) на режисьора Кристофър Нолан с Килиън Мърфи в главната роля.

В деня, когато Япония и светът отбелязват 78-ата годишнина от атомната бомбардировка на Хирошима, извършена от САЩ, японският премиер Фумио Кишида осъди заплахите на Русия да използва ядрени оръжия, предаде Франс прес.

"Опустошението, причинено от ядрените оръжия в Хирошима и Нагасаки, не трябва никога да се повтаря. Япония, единствената страна, подложена на атомни бомбардировки по време на войната, ще продължи усилията си за постигане на свят без ядрени оръжия", заяви Кишида на церемония в Хирошима, откъдето произхожда семейството му.

"Пътят към тази цел става все по-труден поради засилващите се разногласия в международната общност за ядреното разоръжаване и ядрената заплаха от страна на Русия", отбеляза той. "Предвид това е още по-важно да се даде нов международен тласък на стремежа към установяване на свят без ядрени оръжия", подчерта премиерът.

Думите на Кишида бяха в духа на изявление на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, публикувано по повод годишнината от бомбардировката, в което той изрази съжаление, че "някои страни отново размахват безразсъдно ядрения меч, заплашвайки да използват тези средства за унищожение". "Пред тези заплахи световната общност трябва да говори в един глас. Прибягването до ядрени оръжия е недопустимо", заяви Гутериш.

Участващите във възпоменателната церемония хиляди хора, сред които оцелели, родители и близки на загинали при бомбардировката, както и чуждестранни високопоставени гости от рекордните 111 държави, се помолиха за жертвите и ранените при нея и призоваха за мир по света.

За втора поредна година град Хирошима не покани Русия и Беларус на церемонията заради войната в Украйна.

Точно в 08:15 ч. местно време (23:15 ч. по Гринуич вчера) - часът, когато над Хирошима е хвърлено първото използвано някога във война ядрено оръжие, присъстващите сведоха глава и запазиха минута мълчание в памет на жертвите.

България

В Националния музей "Земята и хората" в София днес всеки желаещ ще има възможност да види „Камъка за мир“, който е бил част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив, казва за БТА Милена Христова, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" на музея. Посетителите ще имат възможност да поднесат цветя и да оставят послания за мир.

Хирошима

На 6 август 1945 г. е извършена първата в света атомна бомбардировка над Хирошима в Япония по време на Втората световна война от американския бомбардировач B-29 "Енола Гей". Целта на удара е Япония да бъде принудена да капитулира, с което да се сложи край на войната. Бомбата, с кодовото наименование "Малчугана", се взривява в 08:15 ч. на около 600 м. над повърхността и е с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил. На място зaгивaт oкoлo 80 000 души, като общият брой на жертвите достига 140 000 души. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 км.

Нагасаки

На 9 август 1945 г. е извършена атомна бомбардировка и над град Нагасаки в Япония от американския бомбардировач B-29 "Суперфортрес". Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел - Нагасаки. Експлозията се случва в 11:02 ч. Градът е изравнен със земята, загиват 39 000 души, а 25 000 са ранени. Бомбата, с кодовото наименование "Дебелака", е от имплозивен тип с 6.4 килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил. Разработена е от армията на САЩ в рамките на Проекта "Манхатън".

Ден на милосърдието

Денят на милосърдието се отбелязва от Националния музей "Земята и хората" за 26 път. Всяка година на 6 август в музея се показва т.нар. Камък за мир, за да бъде напомнено за трагедията и да бъдат предотвратени подобни събития в бъдеще, каза Христова.

Гранитният къс e част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив. Историята му е свързана с името на Рейкийо Умемото, откупил през 1965 г. камъните „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон – богинята на милосърдието. През 1991 г. основаната от него Асоциация „Камък за мир“ ги изпраща до лидерите на 188 страни в света, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време, каза Милена Христова.

По думите ѝ Умемото изчаква 20 години, за да изчезне остатъчната радиация, след което почти 10 000 доброволци от Хирошима се заемат с изработката на главата на богинята Каннон и надписа върху камъка.

По инициатива на президента на България (1990 – 1997 г.) Желю Желев през 1997 г. в НМ „Земята и хората" е предаден един от тези късове с ангажимент „Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Тази година ще има и концерт в изпълнение на японския пианист Юске Хосака и българската цигуларка Велина Петрова. Те ще изпълнят произведения от японски и български композитори, като част от японските произведения са посветени на Хирошима, обясни Христова. Ежегодното отбелязване на Деня на Милосърдието е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

На 6 август от 10:00 до 18.00 часа всички желаещи могат да поднесат цветя пред „Камъка за мир“ и да напишат лични послания за мир. Христова сподели, че всяка година хората с голямо уважение идват, поднасят цветя и пишат посланията си за мир. Има интересни послания, включително и от деца, каза още тя.

Снимки: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика