5 забрани за жените в Саудитска Арабия

OFFNews 09 декември 2015 в 18:12 32885 8

Този уикенд в Саудитска Арабия предстои първото в историята на страната гласуване, на което жените не само ще могат гласуват, но и ще има кандидати за местната власт от женски пол, съобщи БГНЕС.

900 от общо 7000 кандидати за 284 регионалните съвети ще бъдат дами. Въпреки скорошната демократична крачка сунитската монархия все още продължава да е едно от най-малко демократичните места по света, където жените имат много малко права.

Ето пет от нещата, които саудитките не могат да правят:

Да гласуват наравно с мъжете

Макар че по закон вече всеки човек над 18 има право да гласува, само 131 000 жени са изявили желание да дадат своя вот, спрямо повече от 1,3 милиона мъже. Населението на страната обаче е почти 21 милиона, припомня АФП.

Критиките към гласуването са, че то е непрозрачно, а дори да е - властта на регионалните съвети е много слаба и се отнася най-вече за грижа към градската среда.

Да излизат навън незабулени

Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят, като само очите и дланите на дамите могат да бъдат видими.

Това е безмилостно налагано от религиозната полиция, т.нар. мутауини, които редовно бият жени, заради показване на плът на обществено място.

Да се срещат насаме с мъже, които не са от семейството

Саудитските жени нямат право да се срещат публично с мъже, които не са част от семейството им. Те трябва почти винаги да имат придружител от рода им.

Това е дотолкова наложено, че повечето къщи в Саудитска Арабия имат отделни входове за мъже и жени. Училищата, университетите и работните места са сегрегирани.

Да шофират

На саудитските жени все още не се позволява да управляват автомобил, което във властващата доктрина на уахабизма се определя като „харам" (грях). Причината е възможността за контакт с мъже и непокриване на ръцете. Множество активистки, които въпреки забраната са се качили да карат, са били съдени, а паспортите им отнемани.

Да си отворят банкова сметка

На жените е забранено да пътуват, да се занимават с бизнес, както и да бъдат подлагани на определени медицински процедури без позволението на главата на семейството им, сред които е и откриване на собствена банкова сметка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови