Quantcast

5 забрани за жените в Саудитска Арабия

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2015 в 18:12 31267 8

Този уикенд в Саудитска Арабия предстои първото в историята на страната гласуване, на което жените не само ще могат гласуват, но и ще има кандидати за местната власт от женски пол, съобщи БГНЕС.

900 от общо 7000 кандидати за 284 регионалните съвети ще бъдат дами. Въпреки скорошната демократична крачка сунитската монархия все още продължава да е едно от най-малко демократичните места по света, където жените имат много малко права.

Ето пет от нещата, които саудитките не могат да правят:

Да гласуват наравно с мъжете

Макар че по закон вече всеки човек над 18 има право да гласува, само 131 000 жени са изявили желание да дадат своя вот, спрямо повече от 1,3 милиона мъже. Населението на страната обаче е почти 21 милиона, припомня АФП.

Критиките към гласуването са, че то е непрозрачно, а дори да е - властта на регионалните съвети е много слаба и се отнася най-вече за грижа към градската среда.

Да излизат навън незабулени

Саудитска Арабия поддържа един от най-стриктните кодекси за женското облекло в мюсюлманския свят, като само очите и дланите на дамите могат да бъдат видими.

Това е безмилостно налагано от религиозната полиция, т.нар. мутауини, които редовно бият жени, заради показване на плът на обществено място.

Да се срещат насаме с мъже, които не са от семейството

Саудитските жени нямат право да се срещат публично с мъже, които не са част от семейството им. Те трябва почти винаги да имат придружител от рода им.

Това е дотолкова наложено, че повечето къщи в Саудитска Арабия имат отделни входове за мъже и жени. Училищата, университетите и работните места са сегрегирани.

Да шофират

На саудитските жени все още не се позволява да управляват автомобил, което във властващата доктрина на уахабизма се определя като „харам" (грях). Причината е възможността за контакт с мъже и непокриване на ръцете. Множество активистки, които въпреки забраната са се качили да карат, са били съдени, а паспортите им отнемани.

Да си отворят банкова сметка

На жените е забранено да пътуват, да се занимават с бизнес, както и да бъдат подлагани на определени медицински процедури без позволението на главата на семейството им, сред които е и откриване на собствена банкова сметка.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2016 в 01:23

Тва е работа за Хелзинкския комитет. Ония оръфляк да не ми се плюнчи тука през ден по телевизията ами да слага чалмата и да отива да ги оправя

11.12 2015 в 22:20

тея не са излезли от 15-ти век

10.12 2015 в 23:58

Eми що тогава досега ФАЩ не са ги ДЕМОНОКРАТИЗИРАЛИ бе? Или тея са от наште.

Че то дори в Северна Корея ЖЕНИТЕ ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРАВА! А в Куба и Венецуела, дето повечето ходят ПОЛУГОЛИ? Ма според педероатлантите при едните можело, а при другите - не?!

И що така бе, докога с тея ДВОЙНИ СТАНДАРТИ? Омерзен съм.

09.12 2015 в 22:22

Към Uranus

И в какъв контекст това е разумно? :D
Разбирам, че яденето на варена телешка глава, примерно, би се сторила странно на един германец. И в този случай, можем да претендираме, че това е българска национална кухня и затова е ОК да се случва.

Да биеш половината си население за това, че се вижда част от кожата на ръката им, примерно, не е култура, ами безумие. И докато крайно левите толерантни към всички хора като теб продължават да мислят така, светът ще е доста гаден за всички, имали отвратителния късмет да се родят жени в Саудитска Арабия.

09.12 2015 в 21:43

Разбира се, без контекст изглежда мега зле. Не може такива елементарни списъци да се използват за осъждане на цяла една чужда култура. За всяка държава може да махнеш културен и легален контекст и да направиш лист колко е задръстена.

09.12 2015 в 19:38

Егати тъпанарската държава.

09.12 2015 в 19:32

От ООН не съм ги чул по въпроса, мълчат к*рвите ш*бани.

09.12 2015 в 18:28

Kaкво значение има, нали са съюзници ;)