Quantcast

Доклад: Великобритания вече не е християнска държава

ОFFNews Последна промяна на 09 декември 2015 в 17:27 23134 20

Английски епископи.

Институциите, законът, медиите и училищата на Великобритания трябва да вземат под внимание факта, че доминиращата религия в страната вече не е християнството, пише нов държавен доклад, цитиран от "VICE".

Двугодишно проучване относно мястото на религията в съвременна Великобритания е заключило, че религиозния пейзаж в страната се е променил коренно в рамките на последните 50 години. В следствие на това обществото също трябва да промени спрямо новите верски нагласи.

Броят на епископите от англиканската църква в камарата на лордовете трябва да бъде намален и на тяхно място да бъдат поставени духовни лидери от други вероизповедания, препоръчват съставителите на доклада.

Комисията по религията и вярата в публичния живот, част от която са духовници от много религии, препоръчва задължителните християнски асамблеи в държавните училища да бъдат заместени с "добавено време за размисъл", а администрациите, отговорни за приемане на ученици и наемане на работна ръка в духовните академии, трябва да спрат да избират кандидатите, наблягайки толкова много спрямо християнската им вяра.

Докладът призовава за промени и в националните и обществени церемонии, като например при коронацията на монарха. В момента церемонията се провежда само от архиепископа на Кентърбъри, най-висшия сан в английската църква, пред когото новите крал или кралица дават клетвата си пред църквата и държавата. Вместо това модерна Великобритания трябва да приеме по-плуралистичен начин на коронация, включващ и други духовни лидери.

Сред препоръките са и въвеждане в Министерството на правосъдието на обучение по полово равенство към формалните и неформални религиозни трибунали, както и да се предприемат стъпки към увеличаване на религиозната образованост сред журналистите.

Проучването сочи, че броят на хората, които се определят като атеисти, е скочил в пъти - в момента почти половината население на страната се смята за нерелигиозно, докато през 2001 г. за невярващи са се смятали 1/8 от населението на Англия и 1/3 на Шотландия. Преди 30 години около 2/3 от населението на Обединеното кралство би се идентифицирало с християнството, но днес едва един от всеки четири се смята за християнин. 

Преди 50 години втората най-популярна религия в държавата е бил юдаизмът - 1 на всеки 150 е бил евреин. Докато сега той е четвърти след исляма, индуизма и сикхизма.

Английската църква реагира гневно на доклада, като заяви, че той е написан по начин, който е доминиран от мнението, че важността на традиционната вяра намалява и че я маргинализира. Тя посочи и скорошен спор заради решението на верига киносалони да не показват реклама с християнска молитва, защото тя можела да обиди някои зрители.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.12 2015 в 21:34

... западен Пакистан

22.12 2015 в 00:55

Тази толерантност ще ни погуби.
Нека строят джамии тук, но да има равенство л една църква в Саудитска Арабия или Иран, една джамия тук. ОК?

13.12 2015 в 11:58

Значи атеистите станали дръстично повечко, но съвета от доклада е, квотата на духовните водачи да се поразчупи с другите религии, плюс навлизането на другите религии в разните ритуали!
Логиката все повече губи позиции в съвременния свят!

PP:Или целта е, Европа да се напълни с атеисти и друговерци, а християнството да се сбута в ъгъла!

10.12 2015 в 23:50

Фюрерът навремето не успя да ликвидира ПРОГНИЛИТЕ ЕВРОГЕЙСКИ ДЕМОНОКРАЦИИ, обаче тея са вече на път сами да се САМОЗАТРИЯТ. Еврогейско-педероатлантическата част на Стария континент върви с бързи крачки към ИСЛЯМИЗИРАНЕ, ХАЛИФАТ, и ШАРИАТ. Западняците се САМОУНИЩОЖАВАТ.

Най-вероятно Путин по-нататъка да назначи Рамзан Кадиров за наместник на ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ в мюсюлманска Европа. РОССИЯ са приятели с мохамеданите, както навремето и ОНЗИ НЕПРИЗНАТ АВСТРИЙСКИ ХУДОЖНИК.

Обнадежден съм.

10.12 2015 в 13:45

Реве ми се като ви чета коментарите .

10.12 2015 в 11:16

Либерасткия Сатанизъм за разлика от Сталинския души и заробва жертвите си плавно. Пък някои го намират за нормално. Защото даже няма нужда някой да ги натиска отвън -те сами са си плюли на душите и са ги отрекли, свеждайки себеси до биологична маса. И им е все едно, което е не просто робия, а доброволно заробване, без шанс за осъзнаване, че това не е нормалният и достоен начин да се живее. Отделно заблудата, че валидността на християнството се променя пропорционално на броя на хората, които го изповядват.

10.12 2015 в 02:27

Абе интересно ми е, ако атеистите са 50%, как така ще има обидени от християнска реклама? Мюслито ще се обиди от християнска реклама, докато християнина от мюсли реклама. И? Ко прайм?

10.12 2015 в 00:44

Калояне, казаха колко са мюсюлманите в страната тая сутрин по ББС. Във връзка на петицията за забрана на Тръмп да идва в Обединеното Кралство го казаха. Един вид от 2.7 милиона мюсюлмани, едва 200,000 искат това...

09.12 2015 в 22:50

Сашо, мен не ме обижда, когато ми казват расист, ксенофоб .... От устата на гнусните толерасти, това е комплимент.

09.12 2015 в 20:44

Може да сме най-бедни, може да ни се смеят и подиграват, може да се предаваме 1 друг и да си правим мръсно, може да спим с якетата през зимата,НО вярата ще си запазим. Нека мрънкЯт, че сме расисти, не сме толерантни, 21ви век и не знам си кво...Ще видим през 22ри век как ще е и как няма да има 1 църква в западна европа, шото нинджите ще са взели властта. И както свалят кръстовете от църквите сега на места да не дразнят "бежанците" и не слагат коледни дръвчета на други места по същата причина, то след време не им остава нищо друго освен да бутнат църквите и да построят джамии на тяхно място.